– Nevropati er et tema som dessverre får for lite oppmerksomhet. Personer med diabetes snakker for lite med legen sin om nevropati, men det er veldig viktig, sier overlege Sondre Meling ved Stavanger universitetssjukehus.

Han og resten av arrangementskomiteen inviterer til et folkeseminar om nevropati torsdag 15. september klokken 17 på Hotell Norge i Bergen. Folkeseminaret innleder konferansen Neurodiab, som samler fagfolk fra hele verden.

Arrangerer nevropatiseminar: Sindre Meling (t.h.) og Eirik Søfteland.

– Seminaret er på norsk, og det er for brukere, altså ikke for fagfolk, men med et folkelig nivå, sier Meling, og forklarer at tanken bak er at også brukere skal være involvert når man arrangerer slike store helsekonferanser.

To brukere skal også delta og fortelle om sine erfaringer med diabetes og nevropati. I tillegg blir det stand med informasjon fra Diabetesforbundet Vestland.

Dette er en gyllen mulighet for personer nær Bergen til å få nyttig kunnskap og råd om nevropati. Dessverre blir ikke arrangementet filmet etter strømmet, så det er kun fysisk oppmøte som gjelder.

Hva: Gratis møte for personer med diabetes og deres nærmeste.

Når: Torsdag 15. september klokken 17–19

Hvor: Ballsalen, Hotell Norge, Bergen.

 

17.00 Introduksjon (møteleder Eirik Søfteland) 

17.05 Mine erfaringer med diabetes og nevropati, to brukerhistorier

17.20 Diabetisk polynevropati (Kari-Anne Sveen, MD, PhD, spesialist i indremedisin og endokrinologi) 

17.50 Benstrekk 

18.00 Autonom nevropati (Eirik Søfteland, MD, PhD, spesialist i indremedisin og endokrinologi) 

18.20 God fotomsorg er god helse (Gørild Furenes, fotterapeut med fordypning i «diabetesfoten») 

18.40 Paneldiskusjon med spørsmål & svar 

19.00 Avslutning v/Diabetesforbundet 

Servering av frukt, vann og kaffe. Stand ved Diabetesforbundet.

Ny kunnskap og gode råd om fotstell

Det er leder av arrangementskomiteen, endokrinolog Eirik Søfteland ved Haukeland universitetssykehus, som leder folkemøtet om nevropati. Han skal selv ha et innlegg om autonom nevropati, som er et annet viktig, men underkjent problem, forklarer Meling.

– De fleste kjenner til problemer som fotsår og amputasjoner, men nevropati er jo ganske mye mer enn det. Autonom nevropati innebærer at også mage- og tarmfunksjonen, hjerte- og karsystemet, vannlating og til og med sexlivet kan bli påvirket av nevropati. Dette er kanskje ikke noe fastleger er vant til å ha fokus på, så det er nyttig for folk å vite om dette i tilfelle de får noen slike symptomer, sier Meling.

Han framhever også fotterapeut Gørild Furenes, som skal holde et innlegg om god fotomsorg.

– Hun gir råd om hvordan man tar best mulig vare på føttene sine. Målet er å gi personer med diabetes god praktisk kunnskap.

Del av stor konferanse om nevropati

Seminaret innleder konferansen Neurodiab, som fortsetter til og med 18. september. Dette er første gang konferansen holdes i Norge. Omkring 130 deltakere med interesse for nevropati samles til dette årlige fagtreffet.

– De fleste kommer fra Europa, men vi har også deltagere fra USA, Sør-Korea og til og med noen fra land i Nord-Afrika. Den øvrige konferansen er for fagpersoner, med forskningsbasert kunnskap. Vi er stolte av å være vert for en så stor internasjonal konferanse, sier Meling.