Regjeringen foreslår en ny forskrift som skal forby salg av energidrikk til barn under 16 år. 

Diabetesforbundet har i samarbeid med NCD-alliansen svart positivt på høringen til denne forskriften. NCD-alliansen består av Diabetesforbundet, Kreftforeningen, Rådet for psykisk helse, LHL og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

NCD er kort for Noncommunicable diseases – ikke-smittsomme sykdommer. Norges NCD-allianse jobber i samarbeid for å sette søkelys på saker viktige for folkehelsa. 

 

Mye koffein og sukker

Slike energidrikker har dokumentert skadelig effekt på barn, mye på grunn av koffeininnholdet, men også på grunn av sukkerinnholdet, påpeker Camilla Huggins Aase, Diabetesforbundets politiske rådgiver.

Camilla Huggins Aase

 

På brusmarkedet dominerer sukkerfri brus, mens det på energidrikk-markedet selges mest av de sukkerholdige variantene.  

– Diabetesforbundet er kritiske til at en produktgruppe med uheldige konsekvenser for barns helse har fått etablere seg på markedet med få begrensninger for å beskytte barn mot produktet. Vi mener at en aldersgrense er det viktigste tiltaket for å stanse det høye forbruket av energidrikk hos barn, sier Aase.

– Tvilsom markedsføring

Markedsføringen av energdrikke har vært sterkt koblet til sport, ekstremsport og gaming, i tillegg til å være rettet mot barn og ungdom.

Noen dagligvarekjeder på eget initiativ har innført en aldersgrense på kjøp av energidrikk.

– Det er en god start, men vi må ha kraftigere skyts for å beskytte barns helse. Derfor støtter vi helhjertet opp mot et slikt landsdekkende forbud, sier Diabetesforbundets generalsekretær Britt Inger Skaanes. 

Britt Inger Skaanes

– En lovpålagt aldersgrense gjør det enklere for alle aktører å forholde seg til salg av energidrikk på samme måte. Det gir også et signal til barn og foresatte om at produktet er uegnet for barn.  

Bruken av energidrikk er absolutt høyest i aldersgruppen 16-18 år, og Diabetesforbundet er derfor enige i departementets vurdering når det gjelder at en høyere aldersgrense bør vurderes på sikt. Vi forventer vi at utviklingen av forbruket i denne aldersgruppen kartlegges videre, slik at behovet for en 18 års aldersgrense kan vurderes nærmere. 

Hele høringssvaret kan du lese her