Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Mer karbohydrater i smeltet ost?

Besvart: 20.02.2023 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei, alle sier at smelta ost er det masse karbohydrater i, men hvordan er det mulig når det ikke er karbohydrater i ost? Det er karbohydrater i topping og pizzaost, men ikke i vanlig ost? Hvordan kan det plutselig bli karbohydrater i vanlig ost som en smelter?

Svar:

Hei, og takk for godt spørsmål.
Det er helt riktig som du sier at det ikke er karbohydrater i vanlig hvitost, og den dukker heller ikke plutselig opp ved smelting.

Det som trolig skjer - og som mange merker på blodsukkeret - er at karbohydratene i det man har osten på/sammen med (pizzabunn, brødskive osv.) blir mer tilgjengelig for opptak ved oppvarmning. Dette gjør at blodsukkeret påvirkes i større grad en ellers av et tilsvarende, kaldt måltid.

Håper dette var oppklarende.

Besvart av:

Ragnhild Gjevre

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, .