Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Ny forskning om Sukrin?

Besvart: 18.04.2023 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei!
Kva tenker de om den nye forskningen gjort i Amerika på Sukrin? Er det trygt å ete for diabetikere? Spør då vi har likt denne sukkererstatningen pga. diabetes i familien.

Svar:

Hei, og takk for et veldig godt spørsmål!
Det stemmer som du skriver at det er funnet økt risiko for hjerteinfarkt og slag ved høyt inntak av erytritol (Sukrin). Det er likevel to ting som er viktig å huske på her:
For det første er det gjort mye forskning på dette tidligere der denne sammenhengen ikke er funnet. For det andre gjelder dette ved et høyt inntak av Sukrin over tid.

Som anbefalingene angående søtningsmidler sier, er det ikke anbefalt å ha et inntak av søtningsstoff som er høyere enn man ville hatt av sukker om man ikke hadde diabetes. Altså er moderasjon i bruken uansett anbefalt. Å bruke vanlig sukker vil jo også kunne være skadelig på sikt ved et høyt inntak. Så jeg mener at så lenge dere trives med Sukrin som søtningsmiddel og er bevisst i bruken når det kommer til mengde, er det helt greit å fortsette med, og et bedre valg enn vanlig sukker.

Besvart av:

Ragnhild Gjevre

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, .