Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Diabetes og kornprodukter?

Besvart: 19.06.2023 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Min fastlege har frarådet meg all form for kornprodukter. Har forlatt brød, men har hjemmebakt havrekjeks med 85% havre 15% hvetemel og byggkjeks med 100% byggmel. Er dette helt innenfor eller er jeg på glattisen?

Svar:

For personer med diabetes, både type 1 og type 2, er det ikke sånn at kornprodukter er forbudt eller at vi anbefaler å kutte det ut. Men det anbefales at man velger grove kornprodukter, helst med mest mulig hele korn, da dette påvirker blodsukkeret i mindre grad enn om det bare inneholder finmalt mel. For noen er likevel de fleste kornprodukter vanskelig mtp. blodsukkerstigning, og noen velger å begrense inntaket, eller kutte det helt ut. Det er da viktig at man finner andre gode kilder til fiber og andre næringsstoffer i kosten.

Angående havrekjeks og byggkjeks er det litt vanskelig å svare godt på det, da det selvfølgelig kommer litt an på hva annet som er i kjeksene. Og så vil mengde være avgjørende. Men både havre og bygg er sunne kornsorter med mye fiber, som absolutt kan og bør inkluderes i et sunt og variert kosthold.

Besvart av:

Ragnhild Gjevre

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, .