Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Engstelig for bivirkninger av Ozempic

Besvart: 13.11.2023 Behandling

Spørsmål:

Hei, jeg er en dame i 50-åra med diabetes 2. Jeg var hos legen i dag og har nå fått Ozempic 0,25 mg. Har gått på Trulicity, men han sa det var bedre med Ozempic. For langtidssukker er blitt høyere.

Jeg er overvektig, men forsto ikke at dette også ble brukt mot overvekt før jeg kom hjem og jeg sitter og leser om bivirkninger og en blir livredd for å starte med dette produktet. Leser bl.a. at det er studert på at en kan få påvist bukspyttkjertelkreft m.m.

Mitt langtidssukker har vært på 58 og 62. Han økte min metformin fra 500 til 850 mg x2 pr dag. Jeg ønsker heller å prøve å gå ned i vekt på egenhånd, uten Ozempic, men er det noe annet dere kan foreslå sammen med eller alene med metformin?

Hva mener/vet dere om Ozempic, ser studier er skrevet og lagt ut i år.

Svar:

Trulicity og Ozempic tilhører begge medikamentgruppen GLP 1 – analoger. I maks dose kan du regne med at Ozempic senker blodsukkeret noe mer enn Trulicity og at vektreduksjonen er større.

Ozempic inneholder virkestoffet semaglutid. Det selges også under navnet Wegovy som slankemedisin. Forskjellen mellom Ozempic og Wegovy er at maks dose for Wegovy er høyere enn for Ozempic. Når det gjelder bivirkninger er de omtrent de samme for Trulicity og Ozempic. Jeg tenker at du ikke trenger å være mer redd for bivirkninger av Ozempic enn for Trulicity.

Akutt betennelse i bukspyttkjertelen er en sjelden bivirkning av begge preparatene. Når det gjelder kreft i bukspyttkjertelen, har begge preparatene vært under overvåkning i forhold til dette som en bivirkning. Det er ikke lenger angitt i informasjonen om preparatene og synes derfor ikke lenger å være aktuelt.

Jeg tenker at du trygt kan prøve Ozempic, særlig siden du har prøvd Trulicity uten problemer. Hvis du absolutt ikke vil prøve Ozempic, kan metformin og Trulicity kombineres med en SGLT 2-hemmer som gjør at du tisser ut glukose i urinen. Det finnes fire forskjellige preparater på markedet, blant annet Jardiance og Forxiga. Lykke til!

Besvart av:

Kristian Furuseth

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken