Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Tabletter i tillegg til Ozempic som ikke gir diaré?

Besvart: 13.11.2023 Behandling

Spørsmål:

Hei, Jeg har gått på metformin i mange år og lidd av en gelemage og uforutsigbare sprengdiare-runder hver dag. Startet på Ozempic i mai 2023 i tillegg. Disse to i kombinasjon har gjort vondt verre. Kuttet to av metformintablettene og oppdaget at magen ble mye, mye bedre. Men, jeg må jo ha tabletter ved siden av? Legen er tydeligvis ikke god på dette. Kjenner dere til alternativer til metformin som ikke dreper tarmen? Har hørt om Jardiance, men er den bedre? Håper på hjelp.

Svar:


Det er leit å høre at du har hatt mageplager i så mange år. Det er velkjent at metformin kan gi slike plager og at plagene kan bli verre når metformin kombineres med Ozempic. Slik jeg forstår det, bruker du nå Ozempic i enten maks dose (som er 2 mg) eller den høyeste dosen du tolererer uten uakseptable bivirkninger. Hvis dette gir tilstrekkelig blodsukkersenkende virkning, behøver du ikke kombinere med tabletter.

Hvis blodsukkeret bør ytterligere ned, kan Ozempic kombineres med f.eks. Jardiance slik du foreslår. Jardiance er et medikament som gjør at du skiller ut glukose i urinen og dermed senker blodsukkeret. I tillegg kan preparatet ha gunstige effekter i forhold til hjerte- og nyresykdom for noen grupper pasienter. Den vanligste bivirkningen er soppinfeksjon i underlivet.

Ta dette opp med legen din. Jeg er trygg på at dere sammen finner en god løsning.

Besvart av:

Kristian Furuseth

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken