Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Kostholdsregulert, men kan jeg ta metformin før større måltid?

Besvart: 13.11.2023 Behandling

Spørsmål:

Hei, jeg fikk diabetes type 2 i januar. Regulerer nå ganske strengt med kosthold og redusert vekt. Ingen medisin. Men så tenker jeg på jula... Lyst å unne meg litt mer da. Kan jeg ta metformin i forkant av større måltid? Eller er dette en medisin som virker først etter jevnlig bruk?

Svar:

Hei,
Jeg skjønner at du lever ganske strengt etter kostholdsrådene nå som du har fått påvist diabetes 2. Jeg antar at legen din følger opp langtidsblodsukkeret og kan da se om tiltakene har nok effekt, eller om du vil trenge litt hjelp fra medisiner. Når man gjør flest av de gode valgene med mye fiber og grønt, er det også rom for å kose seg litt. Kostholdsrådene påpeker også at man «skal unngå mat med mye sukker til hverdags». Dermed er det ikke slik at du må holde deg unna alle fristelser, men det er lurt å tenke litt på mengde. Jula er bare en uke i året og spiller ingen stor rolle for langtidsblodsukkeret som måler gjennomsnittlig blodsukker siste 12 uker. Om du kombinerer kosen med å gå noen turer eller være i aktivitet, vil det også være til hjelp for å regulere blodsukkeret.

Når det gjelder metformin står dette i felleskatalogen:
Halveringstid for metformin er ca. 6,5 timer. Det antas at farmakokinetikken er ikke-lineær. Ved vanlige doser og doseringsintervall nås steady state etter 24-48 timer.
«Steady state» ved regelmessig inntak av legemiddel i tablettform vil si når den gjennomsnittlige konsentrasjonen av legemidlet i blodet er stabil i perioden mellom to doseinntak.

Det vil si at den kan hjelpe med en gang, men jeg ville diskutert dette med legen i forhold til om det er nødvendig for deg. Håper du får en fin jul etter hvert :-)

Besvart av:

Marianne  Joyce

Sykepleier og veileder Diabeteslinjen

Sykepleier og veileder Diabeteslinjen, .