Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Reseptfrie smertestillende medisiner ved diabetes?

Besvart: 02.01.2024 Behandling

Spørsmål:

Hei,
På Helsenorges nettsider under «Reseptfrie smertestillende medisiner», står det at NSAIDs (ibux og naproksen) ikke skal brukes av pasienter med blant annet diabetes. Stemmer denne informasjonen? På deres nettsider står det at personer med diabetes kan bruke NSAIDs.

Svar:

Hei,
Det stemmer at det på Helsenorge's nettsider under «reseptfrie smertestillende medisiner» står at NSAIDs ikke skal brukes av pasienter med diabetes. Listen over de som ikke skal bruke NSAIDS på samme sted er ganske lang, og den er unyansert: Den omfatter blant annet alle med astma og allergi, alle med hypertensjon, og altså alle med diabetes.

Jeg oppfatter disse rådene som veldig bastante og strenge (mindre strenge i felleskatalogtekst og i andre kilder). Bakgrunnen for rådene er at NSAIDS har kjente effekter som kan være ugunstige: De fører til noe opphopning av salt og vann i kroppen, og det kan gi både litt økt risiko for høyt blodtrykk, for hjertesvikt, og for nyresvikt. Hos noen kan NSAIDS også forverre tungpust.

Hos de aller fleste gir NSAIDS smertelindrende effekt uten at bieffektene skaper trøbbel, men spesielt hos de som har litt nyreskade, hjertesvikt eller høyt blodtrykk, så kan NSAIDS utløse forverring av betydning. Jeg oppfatter at den risikoen er liten ved velkontrollert og ukomplisert diabetes. Paracetamol er dog beste førstevalg som smertestillende også når en har diabetes.

Besvart av:

Ragnar Martin Joakimsen

Overlege og professor

Overlege og professor , Universitetssykehuset i Nord-Norge