Hei!
Som nytt medlem, og med fersk diagnose diabetes type 2, opplever jeg at det er mye å sette seg inn i. Jeg lurer spesielt på periodisk faste – er det bra eller dårlig?
Når jeg faster i 18 timer, ligger blodsukkeret mitt rundt 5,5 mmol/l. Til sammenligning ligger morgennivået (etter 8–10 timer faste) vanligvis på ca. 6,5 mmol/l. Målinger på kvelden, etter vanlig matinntak, er ofte litt høyere. Det virker også som at hvilken mat jeg spiser påvirker mer enn om jeg faster eller ikke.
Derfor lurer jeg på:
Anbefaler dere faste eller ikke ved diabetes type 2?
Hva sier nyere og pålitelig forskning om dette?
Hei og takk for henvendelsen!
Jeg skjønner at det er mye å sette seg inn i som ny med diabetes type 2. Og mange av disse tingene er det ikke et klart ja eller nei-svar på, da veldig mye rundt blodsukker og mat er individuelt.
Men for å ta dette med faste. I utgangspunktet viser forskningen at det beste/enkleste for å opprettholde et jevnt blodsukker er å spise jevne måltider. På denne måten blir ikke hvert måltid alt for stort, og dermed også blodsukkerbelastningen mindre. Men det forutsetter selvfølgelig at man spiser sunn mat med lite raske karbohydrater.
Likevel er det noen som trives best med få måltider og forskning viser også at det for noen er mulig å holde fin blodsukkerregulering også med langvarig faste. Dette setter strengere krav til sammensetningen av måltidene, sånn at måltidene i minst mulig grad gir rask blodsukkerstigning og holder deg mett lenge. Altså må de primært bestå av protein, fett, fiber og noe langsomme karbohydrater.
Som du er inne på, er det viktigere for blodsukkerreguleringen hva man spiser enn akkurat når og hvor ofte. Du kan lese og lære mer om kosthold og blodsukkerregulering i nettkurset vårt her: https://www.diabetes.no/tilbud-til-deg/kurs-pa-nett/diabetes-type-2-sunt-kosthold/
Håper dette var litt oppklarende, og at du finner et kosthold og spisemønster som passer for deg. Det er litt viktig å ikke legge flere begrensninger og føringer for seg selv enn det man må og kan trives med.
Klinisk ernæringsfysiolog, .