Sex

Er du gutt og redd for å bli impotent? Eller kanskje du har opplevd manglende reisning når det gjelder? Er du jente og har vært tørr i skjeden under samleie? Det er ingen grunn til at ungdom med diabetes ikke skal ha like god sex som alle andre.

Av Diabetesforbundet

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Én viktig ting skiller likevel: For en jente med diabetes er det viktig at en graviditet er nøye planlagt, fordi blodsukkeret ditt både før og under svangerskapet påvirker foster og svangerskap. Så dersom du ikke ønsker å bli gravid, bør du bruke prevensjon. 

Mange gutter med diabetes har fått høre at de kan bli impotent; at manglende eller kortvarig reisning er noe de kan regne med å måtte slite med. La det være sagt med en gang: I ungdomsårene er risikoen minimal.

Som ved komplikasjoner flest, øker riktignok risikoen med antall år uten god kontroll på blodsukkeret. Men det er også viktig å være klar over at impotens (erektil dysfunksjon på fagspråket) gjerne er knyttet til trangere blodårer, høyt blodtrykk og enkelte blodtrykksmedisiner – som henger mye mer sammen med diabetes type 2 enn type 1. Husk også på at alle menn – alle – opplever krøll med potensen en gang i blant, og at det psykiske spiller inn: Er du engstelig for ikke å få stå, er du opptatt av det, da øker du risikoen for at du får rett …

Ett annet aspekt ved sex er også viktig å ha med seg: Morgenfølingen i ny seng etter en lang og aktiv natt. Også denne siden ved deg selv blir du stadig bedre kjent med. Og øvelse gjør som kjent mester.

Husk: Diabetes er ingenting å skamme seg over. Ha et forhold til deg selv og diabetesen din, slik du vil at andre skal se på deg. Fram med brystet, opp med nesen, vær stolt!