Ane Wilhelmsen-Langeland

Psykologspesialist og ph.d. ved Bjørgvin DPS. Har diabetes type 1. Leder i faggruppe for diabetespsykologi. Arbeidssteder: Bjørgvin DPS Helse-Bergen og Institutt for psykologisk rådgivning (IPR, Bergen)


Først publisert i medlemsbladet Diabetes nr 3-2020

 

Har jeg med diabetes høyere risiko for å bli smittet? Har jeg med diabetes høyere risiko for å bli alvorlig syk av koronavirus? Er det forskjell på risiko for type 1 og 2? Hva er risikoen for barn med diabetes? Hva gjør jeg med min diabetes dersom jeg blir syk? Kan det bli mangel på insulin? Kan det bli tomt for medisiner? Kan jeg gå på jobb, eller bør jeg sykmeldes? Bør jeg med diabetes ta vaksine mot influensa og lungebetennelse? Hvor lenge skal jeg holde meg hjemme hvis jeg er syk? Karantene eller isolasjon? Kan jeg reise når jeg har diabetes?

Dette er spørsmål Diabetesforbundet har listet opp på sin side om korona, der du også kan finne svar på spørsmålene. Koronaviruset har satt oss i en situasjon ingen av oss har vært i før. Hele samfunnet er satt på prøve og vi står overfor en felles øvelse i å leve med usikkerhet.

Ulike mennesker reagerer ulikt på slike situasjoner. Ulike reaksjoner kan handle om hvilken rolle den enkelte har i jobben sin eller i samfunnet, personlighet og hvilken situasjon personen befinner seg i. Noen blir handlingsrettet, andre blir lamslått. Noen blir livredde, andre blir kanskje litt for lite redde eller nonchalante.

Noen synes dette er en periode som er behagelig med mindre tidspress og mer tid til nærmeste familie, mens andre igjen kan oppleve denne tiden som ensom og svært krevende.

Hvordan kan vi leve bedre med usikkerhet?

Det vil være ulikt hva ulike mennesker trenger. Jeg har laget en liste med punkter jeg tror kan være aktuelle for ganske mange av oss, uavhengig av vår umiddelbare reaksjon på smittevernrestriksjonene som ble satt i verk i midten av mars. Kanskje passer ikke alt for deg, men kanskje kan du få nytte av én eller flere av punktene?

  1. Søk god informasjon. Det å søke informasjon kan redusere noe usikkerhet. Søk informasjon fra gode og sikre kilder som Folkehelseinstituttet (fhi.no) og Helsedirektoratet (helsedirektoratet.no). Den amerikanske diabetesforeningen (diabetes.org/coronaviruscoid-19) har også en del god og nyttig informasjon for deg som synes det er greit med engelsk. Pass på å ikke lese nyheter hele tiden eller søke blindt på alle slags nettforum og grupper. Bruk gjerne en viss tid hver dag eller hver uke på å innhente den siste nye og oppdaterte informasjonen. La resten av døgnet handle om noe annet enn korona. Diabeteslinjen er styrket i denne perioden, og kan i tillegg være et sted å søke informasjon fra.
  2. Søk støtte i andre. Det fine med denne perioden er at vi alle er i noenlunde samme båt, i hvert fall på samme hav. Ikke alle andre har diabetes, men alle lever i usikkerhet. Ingen vet helt hva fremtiden bringer. Søk støtte i dem du stoler på og snakk med dem. Tillat deg å fortelle noen om alt du tenker på, og alt du lurer på. Om ikke den andre har svarene, så søk støtte og kanskje litt trøst i å dele, sette ord på, bli lyttet til. Det er noe vi alle trenger. Det å ha gode, nære og støttende relasjoner, er noe av det beste du kan gjøre for din egen helse, både psykisk og fysisk. Dette er ekstra viktig i en tid som denne.
  3. Vær raus med deg selv og de rundt deg. Noen benytter denne perioden til å gjøre helt andre ting enn de pleier, til å gjøre ting de ellers ikke har tid til. Ikke alle har den muligheten, noen har det mer travelt enn ellers.
    Noen har mer tid, men klarer ikke å benytte den til noe særlig konstruktivt. Det er helt greit. Det er ok å bare komme seg gjennom denne perioden, forhåpentligvis med vettet og helsen i behold. Tillat deg selv å bare være, uten å måtte yte eller bidra. Vær raus, aksepterende, åpen og anerkjennende overfor deg selv og de rundt deg. Kanskje er det greit som det er. Kanskje er det greit å ha det litt vanskelig. Kanskje er det greit å være mindre flittig enn ellers. Kanskje er det greit å sette ord på den indre «korona-uroen» du kjenner på, uten å forsøke å fjerne det eller endre på det. Kanskje er det greit å ikke mene noe om tiltakene som iverksettes, å bare forholde seg til dem. Kanskje kan du bare la det være, det som er. Det er en øvelse i seg selv.
  4. Fokuser på det du kan gjøre, ikke bare det du er forhindret fra å gjøre. Når mye er stengt og det er andre regler som gjelder, er det lett for å fokusere på alt man ikke kan gjøre og alt man er «frarøvet». Det er helt normalt og greit å kjenne på dette, men etter hvert som tiden har gått og mange steder så smått begynner å åpne igjen, kan det være lurt å tenke over og kanskje skrive ned hva du fortsatt kan gjøre. Ofte gjør vi ting fordi det bare er sånn, fordi alle andre gjør det, fordi det forventes, fordi jeg alltid har gjort det e.l. Bruk denne tiden på å legge merke til hva du gleder deg til å gjøre igjen, hva du ikke har savnet og hva du kanskje til og med har satt pris på å gjøre, som du ellers ikke har pleid å gjøre? Kanskje er dette en mulighet til å ikke fortsette på autopilot, men ta valg basert på hva du selv ønsker.
  5. Gi rom for å sørge over tapet av hverdagen slik du kjente den. For noen er hverdagen veldig annerledes, for andre ikke fullt så annerledes. Dersom det har skjedd store endringer i din hverdag, kan det være viktig å sørge over tapet av disse aktivitetene eller disse menneskene som du savner samvær med. Sorg er fraværet eller tapet av noe vi setter pris på eller er glad, i og som er viktig for oss. Slik er det mye som kan sørges over, til og med det vi kan få tilbake når restriksjonene nå etter hvert slippes litt opp. Sorg er en normal følelsesmessig reaksjon på tap, og ikke noe vi skal undertrykke eller unngå å kjenne på.
  6. Ta en runde på hvordan du egentlig vil ha det i livet. Vi har alle nå en mulighet til å tenke gjennom hvilken hverdag vi vil tilbake til. Er det ting ved livet før korona du ikke savner? Må du tilbake til det? Er det noe ved livet, ved dagene, ved din diabetes, som har vært bedre? Kan du videreføre dette til livet fremover, og hva må i så fall til for at du skal kunne gjøre det?

Kilder og nyttige nettsider:

  • Selfcompassion.org, folelseskompasset.org, diabetes.no, diabetes.org, helsedirektoratet.no/ retningslinjer/diabetes/kommunikasjon-mestringog- motivasjon-ved-diabetes
  • Steder du kan ringe eller kontakte for å få lavterskelhjelp: mentalhelse.no/, psykiskhelse.no/, diabetes.no/linjen/