Derfor har pasienter med diabetes spesielt god grunn til å holde tennene og mellomrommene rene daglig. På tannklinikken kan du få informasjon og veiledning om hva du selv kan gjøre for å redusere mulige problemer med tenner og tannkjøtt.

Tannfesteproblemer – periodontitt

Hvis tannkjøttet stadig blør når du pusser tennene, hvis tennene gir vond smak, blir ømme å tygge med, eller hvis du opplever at de forandrer stilling, er det tegn på at tennenes feste er angrepet. Det betyr at du må gjøre noe mer enn det du pleier med renholdet, og at du bør bestille time hos tannlege eller tannpleier så fort som mulig. Begrenser betennelsen seg til tannkjøttet, kalles sykdommen gingivitt og er i seg selv ikke farlig. Angriper betennelsen også tannfestet, har du periodontitt, som er mer alvorlig.

Det finnes også spesialister i periodonti (tannkjøttsykdommer) som kan hjelpe deg.

Hull i tennene – karies

Det kan vanskelig å unngå sukkerholdig mat, også for personer med diabetes. Hvis blodsukkernivået er for høyt, vil alle kroppens væsker inneholde høyere sukkerverdier, inkludert vevsvæsken i tannkjøttet og spyttet. Dette kan gi bakteriene næring til å syreetse tannemaljen og utvikle karies under tannkjøttet. Er du ofte tørr i munnen, forsterker dette begge prosessene.

Tørr i munnen

Årsaker til munntørrhet kan blant annet være høyt blodsukker og bruk av medikamenter. Mindre spyttproduksjon og følelse av tørrhet i munnen kan være tegn på at blodsukkeret er høyt. Spyttstimulerende midler finnes på apotek. Ekstra tilførsel av fluor daglig er viktig ved munntørrhet, fordi dette reduserer risikoen for karies (tannråte).

 

5 råd for god munnhelse

1. Spis sunn mat til faste tider
2. Drikk vann som tørstedrikk
3. Puss tennene morgen og kveld med fluortannkrem
4. Gå til regelmessig tannhelsekontroll
5. Ta ekstra fluor om det trengs (tabletter, skyllevæske)

Hva kan man gjøre for å bremse utviklingen av tannsykdommer?

• Holde tennene og mellomrommene rene daglig.
• Holde blodsukkernivået så normalt som mulig.
• Oppsøke tannlege eller tannpleier i tide. Jo lenger du venter, desto mer kan skaden ha utviklet seg.

Tannbehandling av periodontitt kan utløse trygdestønad, slik at behandlingen blir billigere. Be om informasjon på tannklinikken.

De fleste må betale utgiftene til tannbehandling selv, men det finnes unntak dersom du har visse sykdommer, tilstander og skader. Tannlegen vurderer om du har krav på støtte fra Helfo. Klikk her for å se hvilke 15 tilstander som gir rett til støtte.