Fysiske utfordringer for gutter

Mange gutter med diabetes har fått høre at de kan bli impotent; at manglende eller kortvarig reisning er noe de kan regne med å måtte slite med. La det være sagt med en gang: I ungdomsårene er risikoen minimal.

Som ved komplikasjoner flest, øker riktignok risikoen med antall år uten god kontroll på blodsukkeret. Men det er også viktig å være klar over at impotens (erektil dysfunksjon på fagspråket) gjerne er knyttet til trangere blodårer, høyt blodtrykk og enkelte blodtrykksmedisiner – som henger mye mer sammen med diabetes type 2 enn type 1. Husk også på at alle menn – alle – opplever krøll med potensen en gang i blant. 

Fysiske utfordringer for jenter

Når man har diabetes kan man få tørr hud og tørre slimhinner. Dette kan også påvirke fuktigheten i skjeden. Selv om dette er vanligst blant godt voksne kvinner kan det også skje med deg som er ung. Opplever du at du ikke blir "våt" nok kan det altså være på grunn av diabetes. Glidemiddel er alltid å anbefale under sex, men kan kanskje være spesielt nyttig for som har diabetes. Blir tørrheten et stort problem for deg bør du snakke med legen din om det. Du kan også sende et anonymt spørsmål til diabeteslinjen og få svar av eksperter. 

Morgenføling i ny seng

Et annet aspekt ved sex er også viktig å ha med seg, særlig dersom du er interessert i one night stands. Morgenfølingen i en ny seng med en ny person, kan være litt ubehagelig første gangen. Forbered deg når du går ut på date eller på byen og ta med deg det du trenger. Det vil kanskje også bli litt lettere hvis du er åpen med partneren din. Husk at du kan få til alt du vil, og at øvelse gjør mester. 

Prevensjon

Det er viktig å alltid bruke prevensjon når man har sex, om du har diabetes eller ikke. Det som kan være greit for jenter å vite er at dersom du har diabetes, kan P-piller og andre hormonbaserte prevensjonsmidler påvirke blodsukkeret ditt. Ulike typer prevensjon påvirker ulikt, og de påvirker ulikt fra person til person. Snakk med legen din om dette eller ta kontakt med Diabeteslinjen

Sitat

Noen kvinner med diabetes kan oppleve at p-piller påvirker blodsukkeret.

Gynekolog Frøy Lode Wiig

Les mer her: p-piller kan påvirke blodsukkeret

Svangerskap

For en jente med diabetes er det viktig at en graviditet er nøye planlagt, fordi blodsukkeret ditt både før og under svangerskapet påvirker foster og svangerskap. Så dersom du ikke ønsker å bli gravid, bør du bruke prevensjon. Les mer om dette her. 

Husk

Diabetes er ingenting å skamme seg over. Ha et forhold til deg selv og diabetesen din, slik du vil at andre skal se på deg. Fram med brystet, opp med nesen, vær stolt!

Les mer om sex og diabetes her