— Helseminister Bent Høie har takket ja til å åpne konferansen, der vi håper å få så mange som 1000 påmeldinger fra helsepersonell innenfor ulike fagområder, sier Heidi Henriksen, organisasjonsrådgiver og den som koordinerer det hele i Diabetesforbundet.

To konferanser slås sammen

Vi har slått sammen våre to store konferanser for helsepersonell – det vil forskningskonferansen og nasjonalt Diabetesforum. I tre dager til ende skal forskning, behandling og egenbehandling av diabetes gjenspeiles i 12 fagseminarer og 22 parallellsesjoner.

Hun forteller at planleggingen av den store konferansen startet allerede våren 2017, rett etter forrige Diabetesforum. Henriksen koordinerer planleggingen som foregår i to programkomiteer – en for forskningsdelen og en for forumdelen. I tillegg er en styringsgruppe involvert. Helsedirektoratet er samarbeidspartner og representert i styringsgruppen. 

Bredt og spennende program

På programmet står mange spennende tema, og Henriksen trekker frem noen av dem:

— Hvor nært er vi effektiv forebygging og behandling, stamceller og presisjonsmedisin, ny klassifikasjon av diabetes, bruk av blodsukkerstyrte automatiske insulinpumper, teknologiens inntog – et tveegget sverd, forståelsen av og behandlingen av pasienter – med overvekt av diabetes type 2, diabetesregister til nytte i daglig praksis, samt hvordan møter vi diabetesutfordringene og hva har historien lært oss?

Fagseminarer for nye målgrupper

Nytt av året er fagseminar arrangert av fysioterapeuter, tannleger og ortopediingeniører. Dessuten skal det for første gang holdes separate fagseminar for allmennleger og leger i spesialisthelsetjenesten. 

— Parallellsesjonene handler om alt fra praktiske behandlingsretningslinjer for diabetes type 2, grunnkurs i diabetes type 1 og type 2, praktiske ferdigheter, teknologiske hjelpemidler, diabetes hos eldre, føtter og sårbehandling til diabetes og munnhelse, samt mye mer, sier Henriksen.

Diabetes og psykisk helse har vært et tema på tidligere konferanser. Denne gangen skilles det mellom normal psykologiske utfordringer ved diabetes og diabetes og psykiske lidelser.

Kåre I. Birkeland og Knut Dahl Jørgensen er begge professorer innen diabetesfeltet, og leder hver sin programkomité.