Sju tips til en sunnere sommer

Det er fortsatt sommer og ferietid for mange – noe som gjerne innebærer litt ekstra kos i form av drikke og mat. Slik holder du feriekosten vennlig for både blodsukkeret og vekten.

Av Cathrine S. Kolve

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Det er herlig med sommerferie, men det kan by på utfordringer for kostholdet. Bor du på hotell, har du ikke alltid mulighet til å styre når det spises eller hva som serveres. Er du på restaurant, styrer du ikke porsjonsstørrelsene. Og kjøper du mat ved stranden eller ved bassengkanten, tilbys du ikke alltid de sunneste alternativene.

Her er noen enkle grep for å sørge for at feriekosen ikke går over styr!

1. Sjekk porsjonene. På restaurant er det ofte store porsjoner, og ofte større enn de du lager hjemme. Magen blir gjerne mett før øynene, så kjenn etter om du er mett før det er tomt på tallerken.

2. Smarte mellommåltider. Ikke la det gå mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid. Sørg for å ha grønnsak, frukt eller nøtter tilgjengelig hele dagen. Da kan du unngå å overspise senere på dagen, enten du er på restaurant eller hjemme.

3. Mindre saus, takk! Ved å bytte ut f.eks. fries med salat eller be om en litt mindre porsjon, kan du spare mange kalorier. Be også om å få sausen ved siden av. Da kan du selv bestemme hvor mye du tar på. Prøv også lettere sausvarianter som vinaigrette, balsamico, eddik eller litt olje.

4. Gå for grillet. Velg kjøtt eller fisk som er grillet eller ovnsbakt, framfor frityrstekt eller stekt i mye fett. Og velg tilbehør som er kokt eller grillet.

5. Lett og godt. Det er herlig å runde av et deilig måltid med dessert, og ferien er tid for å skeie ut litt ekstra. Men det er mulig å velge noen sunnere alternativer. For eksempel kan en sorbet-is være et bedre valg enn en stor dessert med mye fløte, kjeks og sjokolade. Eller velg dessert med bær og frukt og en liten kule med fløteis.

6. Sunn drikke. Vi skeier ikke bare ut i valg av mat, men også med drikke – som brus, øl og vin. Vann anbefales som tørstedrikk, tilsett for eksempel lime eller andre bær/frukt for å gi vannet smak. Av brusvariantene anbefales light- eller zeroprodukter.

7. Alkohol med måte. Alkohol inneholder mye kalorier og karbohydrater. Innholdet av sukker i vin og øl varierer, men tørr hvitvin inneholder ofte litt mindre sukker og kalorier enn søt hvitvin, rosevin og en del rødvin, men det kan variere. Av øl-sorter anbefales LITE-produktene, de inneholder mindre kalorier og mindre karbohydrater.