Bokser
Foto: Marit Kolby Zinöcker

Gode matbokser er halvt gjennomført. Dersom du investerer i bokser med flere adskilte rom og supplerer med mange ekstra små bokser med lokk, er det enklere å lage en fristende matpakke. Hvem liker vel eplebåter som smaker av brødskivens salami, eller agurk som er blitt vassen og slapp? Hvis matvarene ligger hver for seg, holder de seg friske.

Miniomeletter stekt i muffinsform er supre, mettende og næringsrike og kan varieres i det uendelige. Omelettene kan fryses og tas opp samme dagen de skal brukes, da bidrar de til å holde matboksen kald gjennom skoledagen. Oppskriften på omelettmuffins finner du her. 

Pestosnurrer er en ordentlig belønning i matpakka, og kan med fordel lages både grove og vegetariske. For en mer klassisk pizzasmak kan de også lages med pizzasaus, ost og oregano. Oppskriften på pestosnurrer finner du her.

Omelettmuffins
Foto: Synøve Dreyer

Mange barn er ikke så glade i grønne bladsalater som lunsj, men hva med å sende med en liten boks med bønnesalat av for eksempel edamame, kikerter og kidneybønner? Rå grønnsaker er også populært. Prøv deg fram med hva som fungerer best, og legg rikelig av friske grønnsaker med i skolematen. Husk at noen barn må smake mange ganger før de liker nye matvarer, så ikke gi opp om gulroten kommer uspist tilbake. Send heller med en liten bit en gang i blant – plutselig en dag er den spist! Gode grønnsaker til matboks: sukkererter, edamamebønner i belg, agurk, cherrytomater, gulrot, babymais og paprika.

Brød er jo selve hjørnesteinen i skolematen, men hvilket brød vi velger er ikke likegyldig. Baker du selv, kan du la brødet heve i lang tid, og dermed brytes noe av stivelsen ned og mineraler frigjøres. Brødet gir dermed både mer næring og lavere blodsukkerstigning. Nå finnes også ferdig surdeig i butikkene, noe som tar tradisjonell brødbaking tilbake til hjemmene. Vil du prøve deg på denne opprinnelige måten å bake på, finner du oppskriften her.  

For barn som er glade i varm mat som supper og gryter, kan en mattermos være gull verdt og sørge for et ekstra mettende og næringsrikt måltid midt på dagen.

P.S. Husk at rent, trygt og gratis vann fra springen vann er den beste drikke både til og utenom måltider.