Totalt inntak av fett er viktig i et energibalanseperspektiv. Det er greit å notere seg at fett er det mest energirike næringsstoffet, med 9 kcal per gram, sammenlignet med protein og karbohydrat som har 4 kcal per gram. Men for forebygging av hjerte- og karsykdom er balansen mellom ulike typer fett og kilder til fett viktigere enn prosentandelen av totalt fett i kostholdet. Og det er balansen mellom mettet fett og umettet fett vi da snakker om – en reduksjon av mettet fett til fordel for umettet fett. 

Ut med mettet, inn med umettet

Man ser at det er sammenheng mellom utskiftning av mettet fett med umettet fett og lavere risiko for hjerte- og karsykdom.
Det er enkelt og praktisk mulig å oppnå store endringer i balansen mellom mettet og umettet fett innenfor et norsk kosthold, uten å gjøre store endringer. For eksempel kan du skifte ut ikke-nøkkelhullprodukter med matvarer med nøkkelhull (f.eks. kjøttdeig med karbonadedeig), eller bytte ut 125 gram storfekjøtt med 125 gram sild; Reduserer inntaket av mettet fett med 1,1 gram og øker inntaket av flerumettet fett med 5 gram.

De største kildene til mettet fett er fete meieriprodukter som smør, margarin og ost og fete kjøttprodukter. Mettet fett er hardt i romtemperatur, mens umettet er mykt eller flytende i romtemperatur.

Helheten teller

Mettet fett er en viktig og underliggerende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdom, men er ikke en årsak alene. Et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker, fysisk aktivitet og vektreduksjon for de som trenger det har som regel meget god effekt på både blodsukker, blodtrykk og kolesterol.
Fokuset bør ligge på kostholdsmønsteret totalt og ikke på gram mettet fett. Et kostholdsmønster i tråd med de norske anbefalingene vil inneholde relativt lite mettet fett.

Utskiftning av 5E% mettet fett med 5E% flerumettet fett – som er forbundet med om lag 10% lavere risiko for koronar hjertesykdom, tilsvarer ca. 12 gram mettet/flerumettet fett per dag (kostråd om fett).

12 gram mettet fett:
2 ss meierismør
½ dl kremfløte
8 skiver salami
To grillpølser
60 gram melkesjokolade

 

12 gram flerumettet fett
2 ss linfrø- eller soyaolje
25 gram (8 stk) valnøtter
100 gram mandler

 

Les mer om hjertevennlig kosthold. 

 

 

Kilder:

https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-om-fett-en-oppdatering-og-vurdering-av-kunnskapsgrunnlaget

https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet

 

Artikkelen først publisert i tidsskriftet diabetes november 2017.