Egg og kolesterol

Egg er sammen med kjøtt og meierivarer den største kilden for kolesterol i kostholdet. Per 100 g egg (1 egg av medium størrelse veier i gjennomsnitt ca. 63 gram) er det ca. 400 milligram kolesterol. Det er i eggeplommen, og ikke eggehviten, at kolesterolet finnes.

Kolesterol er et viktig stoff, og noe vi trenger i kroppen vår. Derfor produserer kroppen daglig kolesterol. Nydannelsen av kolesterol er nøye kontrollert, slik at får vi tilført mye kolesterol fra maten, senkes kroppens egenproduksjon.

Kolesterolet fra maten vi spiser, utgjør en relativt liten del av vår samlede kolesterolmengde i kroppen. Bare noe av kolesterolet fra maten vi spiser tas opp i tarmen. Det er også store forskjeller på hvor mye som blir tatt opp, og hvordan kolesterolet fra maten påvirker kolesterolnivået i blodet fra person til person. Hos noen kan kolesterolnivået i blodet øke mye ved økt inntak av kolesterol gjennom mat, mens hos andre skjer det liten endring ved økt inntak. Det er genetiske faktorer som avgjør dette.

Man har tidligere hørt at de med høyt kolesterol bør begrense bruken av egg. Det er imidlertid viktigere å begrense inntaket av mettet fett, og å bytte ut noe mettet fett med umettet fett. Les mer om mettet og umettet fett og kilder til de ulike typene her. De norske og nordiske næringsstoffanbefalingene har ikke gitt noen spesifikke anbefalinger om kolesterolinntaket, men har heller vist til kostens fettsyresammensetning, hvor de sier at «en begrensning av inntaket av mettet fett fører som regel også til et lavere inntak av kolesterol».

Les mer i artikkelen Er egg usunt for personer med diabetes?

Kilder:

  • «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
  • Matportalen.no, «Kort om egg», Lastet ned 29. oktober 2013
  • Matportalen.no, «Mer om egg», Lastet ned 29. oktober 2013