Frukt, bær og grønnsaker

Selv om frukt, bær og grønnsaker er sesongvarer, får man som regel tak i det meste året rundt. De er derimot ekstra friske og gode i sesong. I tillegg er det større sannsynlighet for å få nyte norske råvarer. Mange bær kan du også plukke selv i skog og mark.

På høst- og vinterhalvåret har mange rotvekster/ rotgrønnsaker sesong. I artikkelen Rotvekster – tradisjonskost med masse næring kan du lese mer om de enkelte rotvekstene.

For deg med diabetes kan det være greit å merke seg at en del rotvekster har et relativt høyt innhold av karbohydrater. Rotvekstenes innhold av fiber bidrar derimot til langsommere blodsukkerstigning. De har også et høyt innhold av vitaminer og mineraler som kroppen trenger.

Kål - og løkvekster har også sesong denne delen av året. De inneholder mye vitaminer og mineraler og er lave på kalorier og karbohydrater. Dette er også grønnsaker med mye smak, og er en fin smakstilsetter i matretter.

 

Her er en enkel oversikt over grønnsaker, frukt og bær i sesong

Høst:

Grønnsaker: Blomkål, brokkoli, gulrot, bønner, rosenkål, reddik, grønnkål, rødkål, kinakål, hodekål, løk, purre, stangselleri, persillerot, potet, rødbeter, tomat, sellerirot, gresskar, pastinakk og sopp.

Frukt og bær: plomme, pære, eple, multer, bjørnebær og tyttebær.

 

Vinter:

Grønnsaker: Blomkål, rosenkål, gulrot, grønnkål, kålrot, løk, pastinakk, potet, purre, sellerirot, stangselleri, rødbete, rødkål og hodekål.

Frukt og bær: Eple og pære.

 

Oppskrifter med sesongens råvarer:

Middag

Kyllingfilet med rotgrønnsaker og fetaost

Kyllingfilet med rotgrønnsaker og fetaost

 

Saftig, norsk kyllingfilet på sitt beste, servert med salat av gode rotgrønnsaker. Det slår aldri feil! Ingefær, rosenkål og fetaost gjør salaten ekstra spennende, og gir en frisk og deilig smak.

 

Gresskarsuppe med kylling

Gresskarsuppe med kylling

En gyllengul, varmende og smakfull gresskarsuppe med rause biter av kylling er super mat å servere når vinden hviner rundt hushjørnene!

 

Snacks


Grønnsaker med dip

Grønnsaker med dip

Grønnsaker med dip er sunt og godt. Du kan bruke grønnsaker etter smak, dip kan også varieres.

 

Chips av rotvekster

Chips av rotvekster

 

Chips trenger ikke være så usunt hvis du lager det selv. I denne oppskriften er det tatt utgangspunkt i forskjellige rotvekster, men du kan la fantasien bestemme hvilke grønnsaker du ønsker å bruke.

 

Tilbehør


Tyttebærsyltetøy

Tyttebærsyltetøy

 

Bruk høstens bær, tyttebær til å lage syltetøy. Tyttebærsyltetøy er en klassiker til forskjellige kjøttretter. Syltetøy på butikken inneholder ofte mye sukker, så dette er en variant uten tilsatt sukker.

 

Surkål

Surkål


Surkål er tradisjonelt tilbehør til jul, og den blir selvfølgelig best om du lager den selv fra bunnen av. Server den til ribbe, skinkestek og andre kjøttmiddager.

 

Først publisert i Diabetes nr. 5 2015.