Ved valg av sjokolade bør man se etter hvor mye kakao sjokoladen inneholder. Kakao i seg selv inneholder lite karbohydrater. Sjokolade med minimum 70 % og høyere er derfor å anbefale i forhold til blodsukkeret. I tillegg inneholder kakao antioksidanter, som kroppen har nytte av. 

Mange sjokolader på markedet i dag er også uten tilsatt sukker, og karbohydratene som er oppført i næringsinnholdet er da i hovedsak søtningsstoff eller laktose, hvis sjokoladen inneholder melk. Søtningsstoffer tas ikke opp i kroppen på samme måte som sukker, og påvirker derfor ikke blodsukkeret i like stor grad. Dette avhenger derimot noe av type søtningsstoff. Det vil i tillegg være individuelle forskjeller på om/hvor mye blodsukkeret stiger, og det vil derfor være fornuftig å prøve seg fram.

Er innholdet av kakao under 55 % vil antakelig deler av karbohydratene også komme fra melkesukker (laktose). Det er vanlig å bruke tørrmelk eller melk i sjokolade med mindre innhold av kakao, og melkesukker påvirker blodsukkeret. 

En siste anbefaling er at selv om mørk sjokolade er sunnere enn lys sjokolade vil innholdet av kalorier fortsatt være høyt. Kakao inneholder mye fett og har dermed et høyt innhold av kalorier. Med bakgrunn i dette er det viktig å tenke små mengder med mørk sjokolade også. En rute eller to mørk sjokolade om dagen, tilsvarende 15-20 g kan nytes med god samvittighet. Et positivt element med sjokolade mørkere enn 70 % er at smaken er tyngre enn melkesjokolade, og det er vanlig at man fortere blir mettet på smaken. Dette fører for mange til at man naturlig spiser mindre mengder.

 

Kilder:

  • Nidar.no - Kakaoens positive egenskaper
  • NHI - Mørk sjokolade - sunt for hjertet
  • Fedon Lindberg - Mørk sjokolade- en antioksidant