Spørsmål og svar: Kornsorter og blodsukkerstigning?

Kostholdsrelevante spørsmål og svar fra Diabeteslinjen.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Spørsmål:

Jeg har forsøkt å bake grovt, glutenfritt brød med grov havre, bokhvete og knuste linfrø tilsatt usukret soyamelk. Dette gir meg høyt blodsukker. Det samme gjør havregrøt, selv om jeg tilsetter kanel. Vil gjerne ha tips om hvilke korn/frø som gir minst blodsukkerøkning, for jeg føler meg aldri helt mett uten et brød-/grøtmåltid om dagen. På forhånd takk for hjelpen!

Svar fra Diabeteslinjen:

Rug ser ut til å være den kornsorten som har lavest glykemisk indeks i de fleste oversiktene jeg har funnet som angir en GI verdi. Glykemis indeks (GI) angir et mål på hvor raskt en matvare vil gi blodsukkerstigning, i forhold til andre tilsvarende matvarer. Både glutenfritt brød og havrebrød er angitt med høyere GI i slike lister. Likevel vil det alltid være individuelle variasjoner i hvordan man reagerer. Sammensetningen av måltidet ellers vil også påvirke hvor mye blodsukkeret stiger. Om du trenger glutenfritt kosthold, kan du selvsagt ikke bruke rug. Tilsetter du fiber, nøtter, belgfrukter (mel av, eller hele: bønner, linser, erter) og forskjellige frø (solsikke, sesam, linfrø etc.) vil dette bidra til stabilisering av blodsukkeret.

For å teste matens effekt på blodsukkeret:

  • Mål blodsukkeret rett før måltidet (skal da helst være 4-7 mmol/l) og ca. 2 timer etter at du startet å spise.
  • Stiger blodsukkeret mer enn 3 måleenheter og ligger over 10 mmol/l ca. 2 timer etter matinntak, bør du enten endre på måltidets størrelse/sammensetning og/eller øke insulin/tablettdosen.
  • Hvis blodsukkeret ligger <10 kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger.

Gjenta dette noen gange/dager før du gjør for store endringer. Husk at det er mange faktorer som spiller inn og disse kan variere fra dag til dag.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.