Glykemisk indeks (GI) kan si noe om hvor mye matvaren påvirker blodsukkeret ditt

Glykemisk indeks (GI) er et mål for hvor mye blodsukkeret stiger i løpet at to timer etter inntak av en matvare med 50 g karbohydrater. 

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

For at den glykemiske indeksen til en matvare skal være forståelig, sammenligner man den med en referansematvare. Som referanse bruker man målinger hvor man har spist 50 g ren glukose eller hvitt brød. Denne verdien settes til 100.

GI ble utviklet til hjelp for personer med diabetes for å bedre kontrollen med blodglukosenivået, som et ledd i å unngå komplikasjoner. Man har identifisert den glykemiske indeksen til mange matvarer, og som eksempler har for eksempel eple en indeks på omkring 40, baguette har 95 og spagetti har en indeks på 38. Noen studier kan tyde på at et kosthold med matvarer som har lav GI kan redusere risikoen for overvekt, diabetes type 2 og tykktarmskreft. Det er foreløpig få publiserte kontrollerte kliniske studier som støtter denne konklusjonen. Det er også viktig å huske på at GI sier noe om hva slags karbohydrat matvaren inneholder, men ingenting om mengde eller porsjonsstørrelse. Tar man hensyn til mengde karbohydrater i en matvare, snakker man om glykemisk belastning (GB). Les mer om glykemisk belastning her

Studier viser at total mengde av karbohydrat i matvaren er en større indikator på blodglukose-respons enn GI alene. Det er viktig å huske at dette gjelder målinger for enkeltmatvarer, ikke sammensatte måltider. Det er en rekke andre faktorer i et måltid som vil påvirke blodsukkernivået, bl.a.:

  • Matens innhold av fett og proteiner
  • Matens innhold av fiber
  • Type karbohydrat
  • Virkning av koking og steking
  • Modningsgrad på mat med mye stivelse, for eksempel bananer. En umoden banan kan ha en GI på 30, mot en moden banan med GI rundt 52.

Fullkornsprodukter, grønnsaker og bær har lav GI. Det anbefales å spise mye av dem fordi de holder blodsukkeret på et jevnt nivå, noe kroppen har godt av. En rekke studier har vist at økt mengde fiber i et måltid vil kunne bedre blodsukkerreguleringen. Et kosthold med høyt fiberinnhold har nesten automatisk lav GI.

Les mer på Olympiatoppens nettside.

Er du insulinbruker, kan karbohydratvurdering være et godt hjelpemiddel.

Kilde:

  • «Glykemisk indeks», Kolset S.O., Tidsskrift for Den norske legeforening, 2003.