Spørsmål og svar: Hva er langsomme karbohydrater?

Kostholdsrelevante spørsmål og svar fra Diabeteslinjen.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Spørsmål: 

Jeg etterlyser en oversikt over mat som inneholder langsomme karbohydrater. Har dere forslag på et nettsted hvor jeg kan finne informasjon om dette? Er det ev. mulig å få tilsendt en liste/oversikt fra dere? Tusen takk for god og ikke minst rask hjelp fra dere.

Svar fra Diabeteslinjen: 

Mat med langsomme karbohydrater er for eksempel mat som inneholder mye fiber, eksempelvis grønnsaker og belgvekster (linser, bønner). Slike matvarer har en begrenset effekt på blodsukkeret. En måte å klassifisere karbohydratrike matvarer på, er glykemisk indeks (GI). Herunder rangeres matvarer og retter etter hvilken effekt de har på blodsukkeret. Matvarer som gir rask blodsukkerstigning får en høy verdi, mens de som gir langsom effekt får en lavere verdi.

Her er eksempler på matvarer med langsomme karbohydrater (Lav GI):

  • Linser, bønner (kokt)
  • Gulrot (rå), paprika, agurk, mais, tomat
  • Eple, pære, fersken, grapefrukt, appelsin, jordbær (m. fl.)
  • Grovt rugbrød
  • Salater og grønnsaker

Det finnes GI-lister for ulike karbohydratholdige matvarer - her er det bare å søke på internett, men den praktiske nytteverdien av disse er ofte begrenset. Dette fordi vi sjelden spiser en enkelt matvare alene, og heller ikke i den mengden som er brukt i målemetoden. Det er summen av alt vi spiser (og drikker) i et måltid, som til slutt er avgjørende for den endelige blodsukkerstigningen.

Her er eksempler på faktorer som har betydning for blodsukkerstigningen (og den glykemiske indeksen) i måltidet:

  • Sammensetningen av mat og drikke i måltidet
  • Mengden mat/drikke
  • Mengde fett og proteiner
  • Tilberedingsmetode (rå grønnsaker kan gi noe mindre effekt på blodsukkeret enn kokte)
  • Matens konsistens; flytende mat gir raskere blodsukkerstigning enn fast føde
  • Mengden kostfiber; jo mer fiber jo bedre blodsukkerkontroll

En enkel huskeregel som jeg bruker for mine pasienter når de skal finne frem til sunne matvarer er: Grovt, Grønt og Magert. Med dette menes; jo grovere kornvarer (brød, ris og pasta) desto bedre, alltid noe grønt til måltidene (mest grønnsaker, men også noe frukt), samt magre/rene melk-, kjøtt- og fiskeprodukter. «Grovt og grønt» vil samtidig indikere matvarer som inneholder langsomme karbohydrater.

Dette er ment som en enkel rettesnor når man planlegger, handler og tilbereder måltidene sine. Håper dette også kan være til hjelp for deg. Lykke til!

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.