Fårikål

Fårikål er Norges ubestridte nasjonalrett - stemt frem av Nitimens lyttere for 40 år siden. Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget. Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde rundt den dampende gryta! Siste torsdag i september er dessuten Fårikålens Festdag.

Fårikål

Næringsinnhold per porsjon

Energi/Kalorier 814 kcal
Karbohydrater 20 g
Proteiner 58 g
Fett 53 g
- hvorav mettet fett 22 g
- enumettet fett 18 g
- flerumettet fett 3 g
Kostfiber 10 g

Innhold av allergener

Gluten Nei
Laktose Nei

Send sidens lenke til en venn

Fremgangsmåte

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned).

Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene. Tilsetter du hvetemel er ikke retten lenger glutenfri).

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

Tips! Fårikålkjøtt er relativt fett og kaloririkt. Hvis du ønsker å gjøre retten magrere kan du fjerne noe av fettet før du koker det. Mye av smaken ligger derimot i fettet, så for å få den gode fårikålsmaken må noe av fettet være igjen. Lammekjøtt er også magrere enn fårekjøtt, så ved å velge lammekjøtt sparer du også litt på kaloriene. Et annet tips er å rett og slett fjerne mer av fettet når det skal nytes fra tallerkenen. 

Tidsforbruk er aktiv tid, regner dermed ikke med koketid.

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Matprat.no (tilpasset Diabetesforbundet). Foto: Synøve Dreyer

 

Ingredienser

1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann