Klar bidos til samefolkets dag

Tirsdag 6.februar feires samefolkets dag. Oppskrift på en litt mer moderne utgave av klassisk bidos, den samiske retten med masse god kraft og gode grønnsaker.

Klar bidos til samefolkets dag

Næringsinnhold per porsjon / per 100 gram

Energi/Kalorier 330 kcal / 66 kcal
Karbohydrater 7,5 g / 1,5 g
Proteiner 40 g / 8 g
Fett 15 g / 3 g
- hvorav mettet fett 6 g / 1 g
- enumettet fett 7 g/ 1,5 g
- flerumettet fett 1 g / 0,2 g
Kostfiber 1,5 g / 0,3 g

Innhold av allergener

Gluten Nei
Laktose Nei

Send sidens lenke til en venn

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i store terninger. Kok opp vann og ha i kjøttet. Kok opp på nytt og skum godt av. Tilsett løk og la Bidosen trekke på svak varme en halvtimes tid. Tilsett poteter delt i 4 og gulrøtter i ringer/terninger.

La gryta trekke i ca. 20 minutter til kjøtt og grønnsaker er møre. Smak til med salt og pepper. Dryss over finsnittet vårløk eller gressløk før servering.

Bidos serveres i dype tallerkener og spises med skje. Vanlig tilbehør er brød, flatbrød eller vørterkake.

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no. Foto: Esten Borgos

Ingredienser

1 kg reinsdyrstek
1 l vann
½ stk løk
4 stk potet
1 bunt vårløk
2 stk gulrot
½ ts salt
¼ ts pepper