Lam flatbiff med paprikasaus

To av Norges beste råvarer, lam og mandelpotet, møtes i denne retten. Når de også får selskap av en herlig paprikasaus, fennikel og aubergine, er det bare å invitere til middag.

Lam flatbiff med paprikasaus

Næringsinnhold per porsjon / per 100 g

Energi/Kalorier 694 kcal / 90 kcal
Karbohydrater 40,5 g / 5,5 g
Proteiner 49 g / 6,5 g
Fett 39 g / 5 g
- hvorav mettet fett 5 g / 0,5 g
- enumettet fett 23 g / 3 g
- flerumettet fett 7,5 g / 1 g
Kostfiber 8 g / 1 g

Innhold av allergener

Gluten Nei
Laktose Ja

Send sidens lenke til en venn

Fremgangsmåte

Skjær forsiktig av eventuelle hinner på kjøttet. Krydre med salt og pepper. Brun kjøttet i margarin i en varm stekepanne til det får en gyllen farge, og legg det over i en ildfast form sammen med fennikel i båter. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet og stek ferdig på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 60-65°C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger. Ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.

Skjær aubergine i 1 cm tykke skiver, legg dem utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge slik i minst 15 minutter. Skyll og tørk dem godt. Pensle dem med litt olje og stek dem i varm panne til de har fått fin farge.

Lag paprikasausen: Finhakk paprika, sjalottløk og hvitløk og fres det raskt i olje. Ha i buljong, og la alt småkoke i ca. ti minutter. Del margarin i terninger og ha det i sausen mens du hele tiden rører. Margarin tykner sausen og gir den en avrundet og god smak. Kjør sausen glatt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.

Lag mandelpotetmos: Skrell potet og kok dem møre i en kjele med usaltet vann. Sil av vannet, og damp potetene tørre. Mos potetene og rør inn margarin og melk. Ikke rør mer enn nødvendig om du ønsker potetmosen litt grov. Bland inn hakket timian og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen med litt mer melk om du synes mosen er for tykk.

Skjær kjøttet i skiver og server med aubergineskiver, fennikel og potetmos.

Oppskriften og bildet er hentet med tillatelse fra www.matprat.no (tilpasset Diabetesforbundet). Foto: Mari Svenningsen

Ingredienser

400 g flatbiff av lam
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss margarin til steking
½ stk fennikel delt i to på langs
1 stk aubergine i skiver
1 ss grovt salt
1 ss olivenolje

Paprikasaus
1 stk hermetisk grillet paprika (kan kjøpes ferdig på glass)
2 stk sjalottløk
1 båt hvitløk
1 ss olje
2 ½ dl varm grønnsakbuljong (utblandet)
40 g margarin
1 ts salt
½ ts pepper

Mandelpotetmos
300 g mandelpotet
1 ss margarin
½ dl melk ekstra lett
1 ss hakket frisk timian
½ ts salt
Nykvernet pepper