Skinkestek i leirgryte

Bruk av leirgryte er en eldgammel koketeknikk. Provencekrydder gir denne skinkesteken en nydelig smak av Frankrike. Bare husk å bløtlegge leirgryta 1 time før bruk. 

Skinkestek i leirgryte

Næringsinnhold per porsjon/ per 100 gram

Energi/Kalorier 378 kcal/ 96 kcal
Karbohydrater 5,5 g/ 1,5 g
Proteiner 56 g/ 15 g
Fett 12 g/ 3 g
- hvorav mettet fett 4 g/ 1 g
- enumettet fett 5 g/ 1 g
- flerumettet fett 2 g/ 0,5 g
Kostfiber 3 g/ 1 g

Innhold av allergener

Gluten Nei
Laktose Nei

Send sidens lenke til en venn

Fremgangsmåte

*Tidsforbruk er aktiv tid.

Skjær smale render i svoren med en skarp kniv. Gni steken godt inn med salt, pepper og provencekrydder. Dette kan med fordel gjøres dagen i forveien slik at steken får ta til seg smak.

Del gulrøtter og selleri i biter og løken i båter. Finhakk hvitløk.

Legg grønnsakene i bunnen på leirgryten, eller i en ildfast form. Plasser steken oppå grønnsakene og hell over vinen.

Legg lokk på formen, eller pakk den inn i aliminiumsfolie, og stek på 225 °C i ca. 2 ½ time, eller til steketermometeret viser 75 °C.

Server med småpoteter.

Næringsberegningen inkluderer ikke potet.

Tips! Svin er i seg selv ikke fett kjøtt. Det som er fett på kjøttet er den synlige fettrandene ved svoren, samt svoren. Ønsker du å redusere på fett og kalorier er det fornuftig å skjære bort dette ved bordet. Næringsberegningen inkluderer ikke dette synlige fettet.

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Matprat.no (tilpasset Diabetesforbundet). 

Ingredienser

2 kg skinkestek med svor
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts provencekrydder
4 stk gulrot
2 stk løk
250 g knollselleri (sellerirot)
4 båt hvitløk
2 dl hvitvin