Alkohol

Personer med diabetes kan nyte alkohol med fornuft. Erfaring og blodsukkermålinger er viktig.

Foto: Getty Images

Send sidens lenke til en venn

Alkohol reduserer blodsukkeret. Med alkohol i kroppen, er det vanskelig for leveren å lage sukker. Har du diabetes type 1 bør du vurdere å sette mindre insulin enn vanlig og spise litt ekstra før du legger deg. Har du diabetes type 2 og bruker insulin eller Sulfonyrulea som øker insulinproduksjon, bør du også passe nøye på. Ikke vent for lenge med mat morgenen etter.

Alkohol kan forstyrre effekten av enkelte medikamenter.

Inntak av alkohol kan føre til at du ikke merker lavt blodsukker like godt som vanlig. Pass på å innta noen karbohydrater (helst mat) ved inntak av alkohol.

Det kan være farlig å drikke så mye at du mister kontrollen. Fortell at du har diabetes, og bær ID-merke. Politiet teller alltid penger før plassering i fyllarresten; Ha derfor alltid dokumentasjon på diabetes i lommeboka.

Øl og søt vin inneholder mye karbohydrater og øker derfor insulinbehovet. Unngå alkoholholdige drikker med mye sukker. Bland brennevin ut med vann eller andre sukker-/alkoholfrie drikkevarer.

Alkohol kan heve blodtrykket.

Se gode forklaringen på alkoholens virkning og diabetes i artikkelen Diabetes og alkohol på NHI.no (publisert 29.9.2010)

vinmonopolet.no er mange av vinene oppgitt med mengden restsukker.


Eksempler på drikkevarer med mindre enn 10 gram sukker per liter vare:
LITE øl, rødvin, tørr hvitvin, meget tørr sherry, tradisjonell vodka, konjakk, druebrennevin, whisky, akevitt, gin, rom, fruktbrennevin mfl

Eksempler på drikkevarer med mindre enn 10-20 gram sukker per liter vare:
”Brut” musserende vin, hvitvin, tørr sherry, extra dry Vermut mfl.

Eksempler på drikkevarer med mindre enn 20-50 gram sukker per liter vare:
Pils, halvtørr hvitvin, rosévin, musserende vin, ”dry” portvin mfl.

Eksempler på drikkevarer med mindre enn 50-100 gram sukker per liter vare:
Alkoholfritt øl, fruktvin, svakvin, sherry, portvin, Madeira, sterkvin, lavprosentlig likør, bitter mfl.

Type drink

Karbohydratinnhold
g per l vare

Brennevin

0 – 5 g/l

Likør

200 – 500 g/l

Sterkvin
(søt hetvin)

100 – 150 g/l

Tørr sherry
(tørr hetvin)

0 – 20 g/l

Hvitvin halvtørr

25 g/l

Musserende vin

25 g/l

Rødvin

0 – 3 g/l

”Alkoholfritt øl”
eks. Munkholm

50 g/l

Pils

33 g/l

LITE øl

8 – 10 g/l

”Alkoholfri” vin

70 g/l

Cola/Solo

100 g/l