Kvinne 22 år: Har jeg diabetes type 1 eller 2?

Behandling

Besvart: 16.01.2017

Spørsmål:

Jeg er en 22 år gammel jente som nå har fått påvist veldig høyt langtidsblodsukker. Eneste legen sier er at vi skal prøve å få det ned ved hjelp av trening og kosthold, og hvis dette ikke hjelper så må jeg begynne på medisiner. Legen gir veldig lite info, får bare beskjed om "ikke spis brød og poteter, og spis sunt". Har foreldre med både type 1 og type 2 diabetes. Hva kan jeg forvente fremover? Og er det snakk om type 1 eller type 2 for min del?

Svar:

Det høres ikke ut som om den behandlingen du får hos legen din er helt optimal. Hvis du har veldig høyt langtidsblodsukker så kan det være vanskelig å få den ned uten medisiner ev. insulin. Da vil som regel ikke trening og kosthold være nok særlig ikke i starten. I tillegg trenger du mye informasjon fra legen din, og han/hun bør også henvise deg til startkurs når du vet hvilken type du har. For å vite hvilken type diabetes det er, og din alder tatt i betraktning, så bør det tas en blodprøve hos legen. Er det positive antistoffer i denne prøven så er det type 1, er det ikke det så er det type 2. Ønsker du å prate med oss og få mer informasjon så er det bare å ta kontakt.

Besvart av:

Veileder og diabetessykepleier

Veileder og diabetessykepleier, Diabeteslinjen

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.