Deltakerne får blant annet simulere føling med å ha på seg promillebriller. Bakgrunnen for initiativet er førerkortreglene som ble endret og strammet inn overfor de som har diabetes i 2016. 

 – Hensikten med foredraget har vært å øke bevisstheten rundt bilkjøring og diabetes, og ikke minst føling bak rattet. Til sammen er det holdt fire foredrag, og mer enn 80 personer har fått informasjon. Det har vært endel aha-opplevelser blant deltakerne, sier fylkesleder Inger Myrtvedt i Diabetesforbundet Hordaland. Hun er initiativtaker til temamøtene, og har fått god hjelp av sønnen Jørgen som har diabetes og er utdannet trafikklærer.

Manglende kjennskap

Selv om førerkortreglene er endret, er det fortsatt mange som ikke kjenner til dette, og som ikke har fått informasjon fra legen sin. 

 – Mange er derfor ikke klar over helsekravene som stilles. De vet heller ikke at en føling kan få samme konsekvens som en ruskjøring, ved at førerkortet inndras, sier Myrtvedt, som har bakgrunn fra politiet. 

 I tillegg er viktige temaer på medlemsmøtet hvordan høyt og lavt blodsukker påvirker kjøreferdigheten, og hvor lang tid kroppen trenger for at reaksjonsevne og koordinasjon er på plass etter en føling.

Også i Rogaland

Diabetesforbundet Sandnes, Gjesdal og Sola arrangerte to temakvelder på glattkjøringsbanen i 2017. 
 Deltakerne fikk oppdatering på førerkortreglene, samt mulighet til å diskutere disse. Deretter gjennomførte NAF et fullverdig glattkjøringskurs – både teorikurs og banekjøring. 
 
– Folk i alle aldre deltok, og vi fikk svært gode tilbakemeldinger på nytteverdien. Flere tøyde grensene sine, og alle delte av egne erfaringer. I ettertid har vi fått vite at flere følte seg trygge i møte med vinteren. Det ble to vellykkede kvelder, der man i tillegg var sosial og stiftet nye bekjentskaper, forteller Monica Vigrestad, leder i Diabetesforbundet Sandnes, Gjesdal og Sola.

Vil skreddersy «Med diabetes i førersetet»

Fylklesleder Inger Myrtvedt i Hordaland ønsker å utvide og skreddersy konseptet for medlemmer i ulike aldre under overskriften «Med diabetes i førersetet».

Til våren skal fylkes i samarbeid med Diabetesforbundet Sotra og Øygarden gjennomføre trafikalt grunnkurs for unge voksne med diabetes i alderen 15–23 år.

Kurset er et fullverdig trafikalt grunnkurs og vil i tillegg være det første som er rettet spesielt mot unge med diabetes. En del av kurset vil ha fokus på og diskusjon rundt hvordan ulike blodsukkernivået påvirker kjøringen, og hvilke krav som stilles før og under kjøring.  Midler fra SR-Bank finansierer kurset.

I tillegg ønsker den engasjerte fylkeslederen å gjennomføre kurs for medlemmer over 65 år i 2018.

 – Tema blir mye av det samme som for de unge, men i tillegg ønsker vi at en trafikklærer gir faglig påfyll. Alle vil få testet seg med trafikklærer på glattkjøringsbane, og kanskje med promillebriller på.

Et tilsvarende kurs for de i alderen 25–65 år planlegges også. Også her vil glattkjøringsbane og test av promillebriller for å simulere føling er en del av pakken.