Norsk forening for allmennmedisin mener at egentester i mange tilfeller kan være til mer skade enn nytte.

For personer med diabetes gjelder dette først og fremst egenmåling av HbA1c, kolesterol og blodtrykk. Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet legger vekt på ett ord: Kvalitet.

– I det øyeblikket det oppstår et «kanskje» her, kan du få falske både negative og positive resultater av testen. Begge deler er ille. Det er for eksempel en grunn til at utstyret for egenmåling av blodtrykk ikke er godkjent for klinisk bruk. Spørsmålet er også hvilken veiledning du får, for eksempel hvis testen viser at du har litt forhøyet kolesterol. Det samme gjelder for HbA1c, der testresultatet kan lande i et grenseland, særlig for diabetes type 2. Både HbA1c, kolesterol og blodtrykk uansett hjemme hos legen, sier han.

Lederen for Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin er enig:

– Skal man ta en test for framtidig sykdom, må man få hjelp til å tolke resultatet og sette det i en sammenheng, sier han til NTB.

Starter debatt

For første gang skal temaet diskuteres i det såkalte Prioriteringsrådet, der Norsk forening for allmennmedisin har spilt opp til debatt i et møte på torsdag.

Noen tester er helt ukontroversielle, som graviditetstester og klamydiatester, mener Brelin. Tester som forteller noe om kolesterol, blodtrykk, diabetes og tarmkreft, er han langt mer skeptisk til.

– Ta PSA-testen, som dreier seg om prostatakreft. Den er omdiskutert, og man skal ha svært nøktern forventning til hva den kan brukes til. Nå selges hjemmetest på apotek, uten at det sies noe om den faktiske nytten, sier Brelin til NTB.

Urolige pasienter

Lederen for allmennlegene avviser at diskusjonen handler om fastlegenes egeninteresse, eller at de ønsker å hegne om sitt område.

– Vi er ikke bekymret for at de skal ta fra oss arbeid. Vårt anliggende er at tester skaper urolige pasienter, og at det får konsekvenser for ressurser i helsevesenet ved at man behandler dem som ikke egentlig er syke, sier han.

Brelin mener også at apotekene tjener på å selge testene i to trinn: Først som første steg for å få satt en diagnose, og dernest fordi man skal selge medikamenter.

– Det er en risiko for overdiagnose og overbehandling når koblingen blir så tett opp til økonomiske insentiver, hevder han overfor NTB.

– Innovasjon

Apotekkjeden Boots sier til NTB at de ønsker å ha et lavterskeltilbud, og at mange av testene er satt opp med oppfølging fra helsepersonell. Samtidig sier Boots at egentester er et satsingsområde.

– Noen av helsetjenestene vi tilbyr, er svært populære, mens andre er i startfasen. Å tilby lavterskel helsetjenester er fortsatt innovasjon i Norge. Vår erfaring fra andre land tilsier imidlertid at dette vil utvikle seg. Og vi ser økende interesse blant kundene, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Margrethe Aldin Thune.