Livet med diabetes utfordrer både tankeliv og følelsesliv, og dette gjelder for alle som får diagnosen, påpeker Jon Haug.

– Når vi bruker begrepet psykisk helse, snakker vi vanligvis mer om problemer av mental karakter. Da blir psykologiske aspekter tilleggsbelastninger og ikke hjelpemidler som de egentlig er. Jeg mener derfor at det er viktig å lage dette skillet mellom det vi kaller normalpsykologiske utfordringer og psykologiske belastninger, sier Jon Haug.

– Livene våre handler mye om tanker og følelser, og det har man uavhengig av om man har diabetes eller ikke, skyter programleder Tea Kristiansen inn. Og det er dette denne podcasten handler om, fastslår hun.

Sitat

– Vi har mange fine gjester som byr på seg selv, forteller historier om utfordringene ved diabetes, morsomme hendelser, hele livet egentlig.

Tea Kristiansen, Diabetesforbundet

 

Ti episoder, ti gjester

De to sitter i sofaen i Diabetesforbundets lokaler og skal forbedrede neste innspilling av podcasten «Diapodden» til dagen etter. De skal spilles inn totalt ti episoder med én gjest hver gang. Tea har rollen som programleder og loser gjesten og Jon Haug gjennom 40 minutter med samtale om et avgrenset tema.

– Vi har mange fine gjester som byr på seg selv, forteller historier om utfordringene ved diabetes, morsomme hendelser, hele livet egentlig, forteller hun.

– Vi håper at samtalene med de ulike gjestene skal gi lytterne en forståelse av at utfordringene de møter er de samme som andre står overfor, men at det finnes ulike måter å takle dem på, uten at det finnes et riktig eller galt svar.

 

Snakkes for lite om psykologi

Ideen om å lage en podcast der hovedtemaet er psykologi, har vokst gradvis fram – både fordi medlemmer av Diabetesforbundet over tid har etterlyst mer fokus på den ikke-somatiske delen av det å ha diabetes, og fordi man ser at det ofte er en mangelvare på norske legekontor og sykehus å snakke om dette.

– Diabetes er mye mer enn hvordan HbA1c-en har gått opp eller ned siden forrige besøk, sier Tea, som selv har diabetes type 1 og er kommunikasjonsrådgiver i Diabetesforbundet.

Jon Haug er Diabetesforbundets mangeårige psykologiske fagperson og har vært en pionér som har introdusert psykologien på diabetesfeltet i Norge. Nylig har han også utgitt boken «Diabetespsykologi – samspillet mellom kropp og sinn», og i denne boken får alle som er interessert i diabetes, et innblikk i psykologien som er knyttet til denne diagnosen.

– Kroppen og sinnet er i for stor grad adskilt fra hverandre, og i helsevesenet opprettholdes dessverre dette skillet i for stor grad, fastslår Haug.

Den gode samtalen

Diabetesforundet har ikke tidligere laget podcast, men har nå valgt dette «samtale-formatet», og mener det passer godt når tanker, følelser og utfordringer skal belyses:

– Psykologi trenger mer plass, tid og fokus enn det det har i dag. Derfor har vi valgt podcast som format, fordi da har vi mer tid til den gode samtalen, og det gir større rom for refleksjon enn video og tekst, forklarer Tea.

«Diapodden» henvender seg til personer med både type 1 og type 2, til pårørende, venner og helsepersonell i de ulike episodene.

– Når vi for eksempel snakker om ungdom i podcasten, så har vi selvsagt en ungdom som gjest. Det samme gjelder i de andre episodene. Mange vil nok kjenne seg igjen i det vi snakker om, som uforutsette blodsukkersvingninger for eksempel, forklarer programlederen.

– Eller det å ha en sykdom du aldri får fri fra, det kan være en utfordring for mange, avslutter hun.

I første episode som blir tilgjengelig 17.april, er forbundsleder Nina Skille gjest i studio.