Rundt 35 organisasjoner hadde på ganske kort varsel takket ja til invitasjon fra nybakt folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Rundt 50 personer var samlet i vestibylen til Helse- og omsorgsdepartementet en onsdagsmorgen i mars. Blant disse var tre fra Diabetesforbundet: forbundsleder Nina Skille, politisk rådgiver Linda Markham og spesialrådgiver Shaista Ayub.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv hadde tatt initiativ til å skrive et opprop til Helse- og omsorgsdepartementet, hvor det kreves at regjeringen må prioritere forebygging på neste års statsbudsjett.

 

– Folkehelse på alvor

– Det er fantastisk at vi har fått en egen ministerpost for folkehelsa. Det viser at politikerne tar folkehelse på alvor og ser alvoret i helsetilstanden i et av verdens rikeste land. Hvor godt de ser dette bildet, vil vise seg i neste års statsbudsjett, men ut fra Michaelsens engasjement og positivitet har jeg har tro på at vi sammen kan få til en endring til det bedre, sier Nina Skille til diabetes.no.

Hun viste til at oppropet handler om mer enn bare helse, og at Michaelsen nevnte nettopp dette.

– Det handler vel så mye om tidlig innsats og forebygging, om kosthold, integrering, utdanning og arbeidsliv. Helse er ujevnt fordelt i befolkningen, ut fra sosiale ulikheter. Derfor gjelder det å tenke nytt og tilnærme seg dette med nye metoder for kampanjer slik at vi treffer eller samfunnslag.

 

NCD-alliansen i ryggen

Generalsekretæren i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, åpnet morgentreffet i vestibylen med å overrekke Åse Michaelsen oppropet. Han gjentok flere ganger at ministeren hadde hele NCD-alliansen (fem organisasjoner som jobber med ikke-smittsomme sykdommer, red.anm.) i ryggen, og at man sammen må finne veien for å gi landet et helseløft gjennom forebygging først og fremst. Det sa ministeren seg helt enig i.

– Vi er veldig fornøyde med at hun ser at hun trenger NCD-alliansen for å lykkes i sitt arbeid. Vi vet jo at det er billigere å forebygge enn å reparere helse. Vi er enige om at det drukner i festtaler og uteblir på partienes prioriteringslister, sier Nina Skille.

Oppropet kom på bakgrunn av ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som viser at Norge brukte 342 milliarder kroner på helse i fjor. Bak tallene ligger tusenvis av menneskeskjebner med tapt livskvalitet, reduserte jobbmuligheter og færre sosiale muligheter.

En fersk rapport fra Folkehelseinstituttet viser dessuten at helseforskjellene i Norge er større enn i mange andre Europeiske land.

Alle ledere for de politiske ungdomspartiene har også gått ut og støttet saken.