Det har lenge vært kjent at personer med diabetes type 1 har høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Men nå har en ny svensk studie fra Sahlgrenska-akademiet ved Gøteborgs universitet vist at denne risikoen blir enda høyere jo yngre du er når du får diabetes.

  • Har du spørsmål om diabetes? Kontakt Diabeteslinjen på telefon 815 21 948 eller på chat, hverdager kl l9-15

I studien er 27.200 personer med diabetes type 1 blitt fulgt i nesten ti år. Studien er basert på data fra det svenske diabetesregisteret i perioden 1998–2012 og er nylig blitt publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet.

Også norske undersøkelser har tidligere vist at alvorlig hjertesykdom kan oppstå tidligere for personer med diabetes type 1, enn hos dem uten diabetes. Denne svenske studien viser at dette særlig gjelder for barn som var under ti år da de fikk diabetes – og for jenter i enda større grad enn gutter. Dette har ikke vært godt dokumentert tidligere, påpeker Hans-Jacob Bangstad, seksjonsoverlege ved barneavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Hatt diabetes lenge

– Det virkelig nye i denne studien er at man også har beregnet såkalt antall tapte leveår, forklarer Bangstad og understreker:

– Men her er det viktig å være klar over at undersøkelsen innbefatter personer som fikk diabetes for mange år siden. Selv om det er grunn til å tro at tallene er representative også for Norge, må man være klar over at mange studier de siste årene har vist at risikoen for komplikasjoner generelt er redusert. Dette gjør at det er all grunn til å anta at risikotallene for de som har fått diabetes etter at denne studien ble avsluttet, er klart bedre enn tallene som er angitt i den svenske undersøkelsen.

Debutalder og kjønn er viktig

Resultatene i studien viser at debutalderen har mye å si for risikoen. Jenter som får diabetes type 1 før de fyller ti år, dør i gjennomsnitt nesten 18 før sine jevnaldrende venninner uten diabetes. Tilsvarende for gutter er 14 år.

Forskningen viste at de som får diabetes type 1 i alderen 26–30 år, har ti år kortere forventet levetid. Studien konkluderer dermed med at jenter er mer utsatt enn gutter, og at jo yngre du er når du får diabetes, jo høyere risiko har du for lavere forventet levealder.

– Forfatterne anfører spesielt to hovedårsaker til den økte tendensen til alvorlig hjertesykdom. Dels ligger det nesten i kortene at diabetesvarigheten slår mest ut hos de yngste. I tillegg mister de yngste raskest egenproduksjonen av insulin, noe som kan medføre blant annet dårligere blodsukkerkontroll, forklarer Bangstad.

Årsaken til at jenter er mer utsatt enn gutter, forklarer han på følgende måte:

– Det er kjent at kvinner som har diabetes type 1, i motsetning til personer uten diabetes, gjennomgående er mer utsatt for hjerte- og karsykdom. En mulig årsak er at gjennomgående høyere HbA1c i ungdomstiden hos jenter slår ut på lang sikt.

Hvordan forebygge?

Etter å ha lest denne studien vil mange spørre seg: Hva kan vi gjøre for å hindre dette. Rådet fra legen er følgende:

– For de fleste er svaret rett og slett å fortsette det daglige, tidkrevende arbeidet som en hverdag med diabetes innebærer. God blodsukkerkontroll er viktig! Undersøkelsen vil nok også føre til økt oppmerksomhet rundt kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer – og på den måten gi oss mer kunnskap om betydningen av kosthold, fysisk aktivitet og ikke-røyking. Men igjen, fokus på diabetes må selvsagt balanseres mot andre viktige forhold i barnets liv, råder den erfarne barnelegen.

Bedre behandling

Med mer kunnskap om behandling og forebygging, må kunnskapen omsettes til bedre diabetesbehandling, mener han:

– Vi må få bedre diabetesbehandling generelt, men spesielt for barn og ungdom basert på hva vi vet kan gi mest «utbytte».  Økt tilgang både på teknologiske hjelpemidler og ressurser til grundig opplæring i bruk av disse hjelpemidlene, er blant flere viktige faktorer. Vi må også fortsette å jobbe for å få aksept for at en livslang, kontinuerlig oppfølgning er en forutsetning for en bedret diabetesbehandling, sier Hans-Jakob Bangstad og legger til:

– I tillegg må fagfolk nå vurdere medikamentell behandling både av høyt kolesterol og blodtrykk ved lavere alder enn det dagens retningslinjer tilsier.