Valgkomiteens innstilling

Leder:

Sverre Ur, 62 år, fra Lier i Buskerud. Type 1.

Styremedlemmer:

Ronny Bjørkavåg (ny), 50 år, fra Oslo. Type 1.
Maria Breistrand, 36 år, fra Oslo. Type 1.
Erlend Gjevre, 29 år, fra Svolvær i Nordland. Type 1.
Lars Tore Haugan, 43 år, fra Stjørdal i Trøndelag. Type 1, type 3 og type 4 (helsepersonell).
Martine Hemstad Lyslid, 26 år, fra Fredrikstad i Østfold. Type 1.
Inger Myrtvedt (ny), 62 år, fra Bergen i Hordaland. Type 2 og type 3 (pårørende).

Varamedlemmer:

1. Cato Hekkilæ (ny), 43 år, fra Vardø i Finnmark. Type 3.
2. Torill Lien Nilsen (ny), 68 år, fra Aurland i Sogn og Fjordane. Type 1.
3. Ingvar Hauge (ny), 57 år, fra Alta i Finnmark. Type 2.

Slik var det for tre år siden, og slik er det nå, hvis valgkomiteens innstilling blir vedtatt på landsmøtet i oktober: Personer med diabetes type 2 er i soleklart mindretall på nasjonalt styringsnivå i organisasjonen.

I det sittende sentralstyret har én av sju type 2 og én LADA, resten type 1 – også når de to varamedlemmene i sentralstyret er tatt med. I valgkomiteens innstilling til nytt sentralstyre har seks type 1 og én type 2, mens ett av nå tre varamedlemmer har type 2.

Tas alle ti med, har altså to av ti i det foreslåtte til sentralstyret for neste valgperiode diabetes type 2. Varamedlemmene møter, men har ikke stemmerett.

– Spesielt tungt

– Vi har lett med lys og lykte og virkelig jobbet for å få med flere med type 2. Historisk sett har det alltid vært færre med type 2, men denne gangen har det vært spesielt tungt, sier Nina Bruun Hansen på vegne av de tre faste medlemmene i valgkomiteen.

Valgkomiteen har hatt samtaler eller intervjuer med til sammen 55 mulige kandidater siden arbeidet startet i april i fjor, viser hun til. Mange av disse har vært foreslått av organisasjonens medlemmer og ansatte.

I tillegg har valgkomiteen på eget initiativ tatt kontakt med og intervjuet interessante kandidater, ikke minst i et forsøk på å rekruttere medlemmer med diabetes type 2, siden disse også var sterkt underrepresentert i forslagene som ble meldt inn til valgkomiteen.

Mye arbeid

– Alle som blir spurt og vurdert, vet at det å si ja til å sitte i sentralstyret, innebærer et godt stykke arbeid i de tre årene du blir valgt for. Det er også viktig at sentralstyret speiler hele det aktive samfunnet som vi er en del av. Vi har lett blant både unge og gamle, men mange med type 2 har sagt nei på grunn av helse, at det fortoner seg for krevende, eller at de ønsker å prioritere innsatsen sin på et annet nivå i organisasjonen, sier Nina Bruun Hansen.

Hun har vært aktiv i Diabetesforbundet i en årrekke og har god erfaring med å sette sammen en innstilling til nytt sentralstyre der flere kriterier må vektlegges: kjønn, alder, geografisk tilhørighet, kompetanse – og selvsagt diabetes-type.

– Dette er vedtektene helt klare på. At styremedlemmene kompletterer hverandre i forhold til kompetanse, er også viktig, presiserer hun.