Diabetesen er aldri noe hinder når du skal ut på lengre ferieturer, bare en turkamerat som krever litt ekstra oppmerksomhet. Sett deg derfor ned og planlegg turen godt sammen med den. Her er sommerens sjekkliste.


Før du drar:

✔ Nok medisiner og brukerutstyr er første bud. Ha alltid med mer enn du trenger, og ha gjerne halvparten av det i håndbagasjen til en du reiser sammen med. Du vet aldri når en bag eller koffert plutselig blir borte. Ha alltid insulin og alt diabetesutstyr i håndbagasjen. 

✔ Sørg for å pakke plenty med reserver til brukerutstyr. Ekstra teststrimler, lansetter, nåler, batterier etc. er et must. Blodsukkeret har lett for å slå seg litt ekstra løs på ferie. Ha også med glukagonsprøyte.

Bruker du insulinpumpe, må du huske reservebatteri, adapter, rikelig med infusjonssett og ampuller. Sørg også for å ha med insulinpenner som back-up, i tilfelle pumpa streiker. Innstillingene i insulinpumpa bør være nedskrevet. Hvis pumpa svikter kan du ikke lese av innstillingene. Når du skifter fra insulinpumpe til insulinpenn, må du vite hvordan du skal beregne langtidsvirkende insulin. 

 Sørg for å kunne dokumentere at du bruker de reseptbelagte medisinene du har med. På apoteket ditt kan du be om en attest på engelsk, med informasjon om sykdom og alle medisinene du bruker (virkestoff og doser). La alle medisiner være i originalemballasjen med etikett fra norsk apotek. Ha også med legeattest på engelsk. 

 Hos legen bør du også avklare hvilke reisevaksiner du trenger. Dette må gjøres i god tid før avreise.

 Imodium-tabletter er også lurt å pakke med. Den velkjente turistmagen er noe de fleste kan oppleve, men den kan oppføre seg ekstra ille for insulinbrukere. Væsketap ved voldsom diaré kan være spesielt belastende for oss med diabetes.

✔ Reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort (gjelder i EØS-land og Sveits) bør være med på turen. Europeisk helsetrygdkort bestiller du ved å gå inn på helsenorge.no eller på tlf. 23 32 70 00.

 Internasjonalt identitetskort fra Diabetesforbundet er smart å ha med seg. Om du ikke allerede har et, er det bare å bestille fra nettbutikken vår. Kortet inneholder alle dine nødvendige personopplysninger og informasjon om diabetes på seks språk.

 Praktisk ekstrautstyr. I nettbutikken vår finner du også små, praktiske kjølemapper for både penner og pumpe. Perfekt for varme dager, insulin skal jo ikke utsettes for direkte sollys. Nettbutikken har også SOS-kapsler som mange finner trygghet i å bruke, sexhjelpemidler som kan være like akutt uunnværlig på ferie som hjemme, og masse annet til hyggelige medlemspriser og beskjedent plassbehov i kofferten.

 

Mål blodsukkeret hyppig: Flyreiser kan føre til økt insulinbehov. Mye stillesitting og spising som tidsfordriv, samt følelser som stress eller spenning, kan gi høyere blodsukker.

Foto: Getty Images

Under flyreisen:

 Insulinet skal være i håndbagasjen, ha aldri diabetesutstyr i ekspedert bagasje. Det kan noen ganger hende at du får spørsmål om dette i sikkerhetskontrollen på flyplassen, men det er aldri noe problem – i hvert fall ikke så lenge du har dokumentasjonen i orden.

 Bruker du insulinpumpe, kan turen gjennom sikkerhetskontrollen variere fra land til land. Noen pumpeprodusenter anbefaler at du ikke har insulinpumpen festet til kroppen når du skal gjennom AIT-skanneren, da det er uvisst om pumpe og kontinuerlig blodsukkermåler påvirkes av elektromagnetiske forstyrrelser. 

For eksempel forteller Medtronic at deres insulinpumper og kontinuerlige blodsukkermålere skal tåle vanlige elektromagnetiske forstyrrelser, inkludert noen av sikkerhetssystemene på flyplasser. De sier også at du kan ha pumpe og utstyr for kontinuerlig blodsukkermåling på når du går gjennom vanlige sikkerhetssystem som metalldetektorer, men at du ikke skal sende utstyret gjennom røntgenmaskinen. Andre produsenter kan ha litt andre anbefalinger.

Det beste rådet er å beholde utstyret på, og be personellet om å gjøre en manuell kroppsvisitasjon. Dette har du et absolutt krav på når du reiser innenfor EU. I andre deler av verden gjelder lignende regler, men da i henhold til FNs ICAO-standarder (International Civil Aviation Organization). Dette innebærer at praksisen kan vike noe fra land til land.

Det smarteste er derfor å kontakte flyselskapet på forhånd når du reiser utenfor EU, og be om å få klarlagt deres rutiner på dette.

 Sørg for å ha med egen matpakke og tilstrekkelig følingsmat på flyet. Serveringen om bord kan være treg, og når flymaten først kommer, er den ikke nødvendigvis noe appetittvekkende eventyr.

 Det kan være smart å bare bruke hurtigvirkende insulin under lange flyreiser med mange passering av tidssoner. Diskuter dette med din behandlende lege i forkant.

 Mål blodsukkeret hyppig på turen. Flyreiser kan føre til økt insulinbehov. Mye stillesitting og spising som tidsfordriv, samt følelser som stress eller spenning, kan gi høyere blodsukker. Kabintrykket kan også føre til at det oppstår luftbobler i beholderen på insulinpennen. For å unngå dette, fjerner du nåla straks etter du har stukket deg.

 

Dersom du bruker tabletter og opplever å få føling, bør du redusere dosen med ⅓–½ tablett i varme strøk. Er du tablettbruker uten følingssymptomer, trenger du ikke endre doseringen.

Foto: Getty Images

Når du er fremme:

 Husk at insulinet suges raskere opp og virker hurtigere i sterk varme. Som tommelfingerregel kan du derfor redusere alle insulindoser med 10–20 prosent, og deretter justere dosene ved hjelp av hyppige egenmålinger de første dagene.

Dersom du bruker tabletter og opplever å få føling, bør du redusere dosen med ⅓–½ tablett i varme strøk. Er du tablettbruker uten følingssymptomer, trenger du ikke endre doseringen.

 Beskytt insulinpumpa, spesielt hvis du tilbringer dager på stranda og i vannet. Det er først og fremst viktig å huske at pumpa må beskyttes mot varme, sand og vann. Oppbevar insulinpumpa i ei kjølemappe når du ligger på stranda og soler deg.

Du kan gjerne også gi pumpa en fridag når du skal nyte strandlivet. Da er det bare noen ekstra huskeregler å merke seg:

  • Bruk insulinpumpa som vanlig om natten.
  • Koble den fra når du står opp, og sett en dose med langsomtvirkende insulin med penn. Få hjelp til å beregne mengde insulin som skal settes med penn av legen din eller diabetessykepleier.
  • Ikke ta av kanylen, og ta med insulinpumpa på stranda. Pakk den inn i kjølemappa, et håndkle eller toalettmappe, og legg den i skyggen slik at insulinet ikke blir for varmt. Ved behov kobler du til insulinpumpa og gir insulin med bolusfunksjonen som vanlig.
  • Pumpa kobles til igjen ved leggetid.

 Beskytt også insulinampuller, glukagonsprøyte etc. Disse må alltid oppbevares som anvist i pakningsvedlegget. Ikke glem at temperatursvingninger kan redusere virkningen på insulinet.

 Husk også at kostholdet varierer veldig fra land til land. Ved restaurantbesøk er det smart å tenke på at karbohydratbombene kan eksplodere i enkelte himmelstrøk, mens sunnheten selv kommer på sølvfat andre steder. Gjør gjerne litt research på matkulturen i landet du besøker.

 Vær ellers ekstra nøye med de generelle helseanbefalinger som gjelder for utenlandsreiser. Det være seg drikkevann, forsiktighet med rå matvarer, skumle bakgater, enda skumlere turistfeller, riktig solfaktor og riktig prevensjon.

Med slike forholdsregler vil du nok få en helt knall ferie. Ha en herlig tur!


Kilde: NHI.no