Legeforeningen har lenge tegnet et bilde av en fastlegeordning i krise. Situasjonen har nå blitt bekreftet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets rapporter. En grunnleggende utfordring ved krisen er at det er mange hjemler som ikke besettes og det er flere fastleger som slutter. Dette har ført til et høyere arbeidspress, lavere yteevne hos legene og dårligere tilgjengelighet for pasientene, slår Finn Holm fra Ernst and Young fast i det han legger fram rapporten.

─ Situasjonen er uhåndterbar for mange leger, sier Holm.

For pasientene gjør det at tilgjengeligheten er for dårlig. 36 % sier de opplever en ventetid på over 9 dager, når kravet er 5 dager. Ifølge Folkehelseinstituttets rapport sier 32 % de må vente mer enn to dager for å få akuttime.

Pasientsikkerheten utfordres

Ole Strand er fastlege og styremedlem i Medisinsk Fagråd i Diabetesforbundet. Han mener man bør kunne få time på dagen i akutte tilfeller, og at å vente over to dager er alvorlig.


─ Det kan få betydelige konsekvenser hvis de som har akutte helseproblemer ikke får hjelp. Da tenker jeg på akutte infeksjoner, hjerteproblemer eller uforklarlige svingninger i blodsukkeret, som må håndteres raskt, forklarer Strand.

I Folkehelseinstituttets rapport sier 50 % av respondentene at de ikke får skrevet ut ny medisinliste når de får nye medisiner. Mange får også dårlig informasjon om bruk av medisiner og bivirkninger.

─ Plagsomme bivirkninger og potensielt farlige helsetilstander som følge av feil kombinasjon eller bruk av medisinen, vil være følger av denne praksisen, sier Strand.

Legger frem handlingsplan til våren

Bent Høie var tilstede for å kommentere rapporten. Helseministeren informerte om en handlingsplan som vil bli lagt frem kommende vår. Høie fortalte at departementet ikke har ventet på evalueringen, og allerede satt i gang flere tiltak.

─ Vi er godt i gang med etablering av ALIS (tilrettelegger for utdanningsstillinger i allmennmedisin journ.anm) avtaler i ALIS vest og ALIS nord, i tillegg til ALIS kontorer over hele landet. Dette for å sikre en tryggere inngang i denne tjenesten som vi ser at de unge legene etterlyser. Vi har satt av betydelige midler til kommunene for rekrutteringstiltak og tiltak for å beholde fastleger. I tillegg har vi satt i gang piloter med primærhelseteam.

Sykepleiere vil avlaste systemet  

Diabetesforbundets generalsekretær Bjørnar Allgot mener det er gode forslag, men at progresjonen bør skje raskere og at handlingen kom for sent.

─ Her har helseministeren kommet bakpå. Situasjonen har vært varslet i lang tid. Han må sette sine krefter i gang for å styrke fastlegeordningen.

I likhet med Bruker- og pasientombudet, FFO og pasientforbundet trekker Allgot frem primærhelseteam som en god løsning.

─ Fordi det er en rekrutteringskrise, bør man se etter nye modeller. Å bringe inn sykepleiere på fastlegekontorene vil være en god avlastning for systemet, sier han.