Bakgrunnen er at et utvalg skal foreta en risikoanalyse av konsekvensene for personvernet.

Kraftig forsinket

På nasjonalt plan er personvern-spørsmålene for lengst avklart. Et nasjonalt utvalg har gjennom en svært grundig og lang prosess vurdert personvernet knyttet til de moderne blodsukkermålerne.

Så lang tid tok arbeidet at helsepersonell med flere leger i spissen reagerte kraftig på det som ble en lang forsinkelse – med den konsekvensen at personer med diabetes måtte bruke gammelt utstyr som skulle vært skiftet ut for flere år siden.

– Det som er til beste for diabetespasientene, drukner i hensynet til et strengt personvern, sa Hans-Jacob Bangstad, overlege ved Oslo universitetssykehus, og en av tre leger i den nasjonale prosjektgruppa da Diabetes skrev en dokumentar om den lange prosessen.

Deles ut i resten av landet 

Tidligere i år ble endelig de nye og svært moderne hjelpemidlene godkjent for bruk. Den mye omtalte Freestyle Libre 2 er den foretrukne blodsukkermåleren, mens den enda mer avanserte Dexcom G6 er det foretrukne valg til pasienter med utfordrende diabetes, spesielt barn og unge.

Nå i mai har utdelingen av nytt utstyr startet ved de fleste av landets sykehus, men altså ikke fra sykehusene i Trøndelag og Møre og Romsdal – som skal vurdere personvernet på nytt.

Diabetes er kjent med at det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge skal analysere risikoen for personvernet ved bruk av de nye målerne.

Kritisk overlege

Overlege Torstein Baade Rø ved barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim bruker svært sterke ord om situasjonen.

– Dette ligner en farse. Det undergraver det offentlige helsesystemet. Vi hadde laget klart opplegget for å ekspedere det nye utstyret. Nå blir dette nok en gang utsatt, sier Baade Rø.

Som overlege på barne- og ungdomsklinikken ved landsdelens største sykehus er han ansvarlig for behandlingen av mange barn og unge med diabetes. Han mener personvernutredningen er en formalitet som allerede er utført i de andre regionale helseforetakene.

– Dette er frustrerende for oss som jobber med det og veldig trist for pasientene. Jeg er veldig lei meg på vegne av pasientene. De har ventet altfor lenge.

– Forpliktet til å vurdere personvernet

Fagdirektør Henrik Andreas Sandbu i det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge bekrefter at de nå gjør en gjennomgang av personvernet. Gjennomgangen for alt diabetesutstyr hvor det kreves personvernavklaringer.

– Vi er juridisk forpliktet i henhold til GDPR-reglene å sikre at personvernet er godt ivaretatt, sier Sandbu.

– Som dere sikkert er kjent med har personvernet vært vurdert grundig på nasjonalt plan. Setter dere spørsmål ved avgjørelsene tatt på nasjonalt plan?

– Nei. Men hvert helseforetak er pliktig til selv å foreta en slik gjennomgang. Avtalene var dessuten ikke fullstendige hva gjelder personverngjennomgang.

Fagdirektøren sier utlevering vil starte senest 10. juni.

– Vi er opptatt av å få dette effektuert så fort som mulig. IT-avdelingen prioriterer dette.

– Hva skjer dersom dere finner noe som er problematisk med hensyn til personvernet?

– Det må vi i så fall ta stilling til da. Men planen er å starte utlevering senest 10. juni, sier Sandbu

Forventer at helseministeren rydder opp 

Diabetesforbundet reagerer kraftig på nok en forsinkelse i en prossesen. 

− Dette er helt uakseptabelt. Dette er avklart på nasjonalt nivå. Det er ikke i samsvar med norsk helsepolitikk at tilgangen til utstyr varierer fra helseregion til helseregion. Vi krever at helseministeren gir beskjed til Helse Midt-Norge om at personvernspørsmålene er avklart i denne saken, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

− Vi vil ta det opp med Helse- og omsorgsdepartementet og regner med at de vil rydde raskt opp i denne saken, sier Allgot.

Dexcom G6 er ansett for å være en svært sikker og nøyaktig måler. Den er så god at man ikke trenger å kontrollere målingene med stikk i fingeren og tradisjonell blodsukkermåling, ifølge en gjennomgang helsepersonell gjorde i siste nummer av Diabetes.
En stor fordel er at foreldre og andre omsorgspersoner lett får tilgang til måleresultatene.