Et par hundre personer i alle aldere hadde møtt frem for å få pulsen opp og beina i gang. Et av årets trekkplastere var treningsmotivator Yngvar Andersen som sto for oppvarmingen etter at ordfører i Nittedal kommune Hilde Kristin Westhrin Thorkildsen hadde ønsket velkommen.

− Det er ikke sånn at dagen din nødvendigvis blir superbra av denne aktiviteten, men den blir nesten garantert litt bedre enn den var i utgangspunktet, sa Andersen fra scenen før han sendte de fremmøtte ut i løypa.

#lettitoppen

For under emneknaggen #lettitoppen ønsket Diabetesforbundet i samarbeid med Nittedal kommune å sette fokus på de psykiske helsegevinstene med fysisk aktivitet. Selv om mange gjerne forbinder sogningen med å piske sofaslitere i form, er de psykiske fordelene med aktivitet minst like viktige for Yngvar Andersen.    

− Jeg har hatt noen tunge perioder selv hvor jeg mener at fysisk aktivitet har gjort at det ikke har gått helt ad undas. Det trenger ikke være mye, men litt. Klippe rosebusker, gå en liten tur, slike ting ...  Riktige porsjoner med fysisk aktivitet kan gjøre at man kommer fortere tilbake fortere til hverdagen, sier han.

Mange ville snakke med treningsmotivator Yngvar Andersen på aktivitetsdagen.

Foto: Julie Brundtland Løvseth

Viktig for folkehelsa

Også Tommy Bech og Bjørn Erik Hansen, to av dem som hadde møtt opp ved kulturhuset i Nittedal, har kjent på positive psykiske effekter av fysisk aktivitet.

− Man blir klar i toppen av å gå. Man forbrenner litt energi og tenker på noe annet, sier Bech.

−  Det er viktig å komme seg ut, og gjerne treffe andre mennesker. Det trenger ikke være så hardt. Det skal jo ikke gjøre vondt. All bevegelse er bra bevegelse, fortsetter Hansen.

De er begge med i Tjukkasgjengen i Nittedal og prøver å gå turer cirka tre ganger i uka. Begge mener arrangementer som Verdens aktivitetsdag er viktig. 

− Det er utrolig viktig å være med på sånne ting for å vise at man støtter opp om idrett, aktivitet og folkehelse. Det er veldig bra at kommunen har mål om å bedre folkehelsa, sier Bech.

Mariann Torsvik er ikke aktiv i hverdagen, men benyttet Verdens aktivitetsdag til å gjennomføre en tre kilometer aktivitetsløype.

Foto: Julie Brundtland Løvseth

Engstelig for blodsukkeret

En som ikke er like aktiv i hverdagen, men som likevel gjennomførte 3 kilometersløypa i Nittedal, var Mariann Torsvik. Hun, i likhet med om lag 80 andre, benyttet samtidig anledningen til å måle blodsukkeret på Diabetesforbundets stand.

− Jeg var litt engstelig for resultatet for det er mange i min familie som har fått diabetes type 2 i den alderen jeg er nå, men blodsukkeret så heldigvis bra ut. Jeg jobber mye og er veldig aktiv, men ikke så fysisk aktiv, forteller hun. 

− Når du vet om risikoen for diabetes type 2, hva skal til for at du kommer deg mer i aktivitet?

− Si det, jeg tror jeg må begynne med noe som ikke er for tøft. De gangene jeg har forsøkt, har det gjerne vært for hardt og sammen med folk som er mye sprekere enn meg. Det blir bare demotiverende. Denne dagen har i hvert fall gjort meg mer motivert, sier Torsvik.