Koronaråd- og kunnskap endrer seg raskt. Artikkelen kan inneholde utdatert informasjon. Besøk diabetes.no/nyheter for å lese de nyeste artiklene, og finn informasjon på vår samleside Her finner du svar om diabetes og koronavirus

– Tirsdag sendte vi ut det siste partiet med 2000-3000 vaksiner til apotekene våre. Det har rett og slett vært en kjempestor etterspørsel, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1.

Når disse er solgt, er det tomt.

– Vi har ikke mer. Etterspørselen har vært langt større enn det vi har sett tidligere, sier Ofstad.

Anbefalt til risikogrupper

Folkehelseinstituttet anbefalte risikogrupper å ta pneumokokk-vaksinen, i tillegg til vaksinen mot influensa. Målet var å unngå komplikasjoner ved koronasykdom, og å unngå ekstra belastning av helsesystemet.

Men nå er det altså tomt. Lagrene blir trolig ikke fylt opp igjen før i april.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk bekrefter mangelen.

– Det blir midlertidig tomt. Responsen på oppfordringen om å vaksinere seg har vært voldsom. Og det kan man godt forstå i disse usikre tider, sier Madsen.

HIV-positive unntatt

Tirsdag kveld ble det også kunngjort at personer med diabetes ikke lenger er prioritert til å få vaksinen.

– Folkehelseinstituttet har et reservelager for de aller mest utsatte pasientene. Det går an for legen din å henvende seg dit hvis du er spesielt utsatt, sier Madsen.

Men terskelen er høy. På sine nettsider skriver Folkehelseinstituttet at reservelageret først og fremst er forbeholdt HIV-positive, organtransplanterte og en håndfull andre pasientgrupper. Men ikke personer med diabetes.

De som har diabetes, står på en liste med blant annet røykere og rusmisbrukere som i spesielle tilfeller kan bli vurdert individuelt for å få vaksine.

 

Ble avvist

Onsdag fikk Oslo-kvinnen Randi Østvold merke de nye rutinene. Resept fra legen holdt ikke da hun oppsøkte apoteket sitt.

– Jeg fikk vite at personer med diabetes ikke lenger er prioritert for denne vaksinen, forteller hun.

Randi er 70 år, og har diabetes type 2.

– Hva synes du om at du ble nektet til tross for at du har resept?

– Jeg ville jo gjerne ha den fordi det anbefales for meg, både fordi jeg har diabetes og er over 65 år. Men det er lite man kan gjøre med det nå.

Håper mange har tatt vaksinen

Kommunikasjonssjef i Diabetesforbundet, Turid Gjerde Spilling, var i dag på et møte med representanter fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Pneumokokk-vaksinen var et av diskusjonstemaene.

– Vi håper at mangelen er et tegn på at mange i risikogruppene allerede har tatt vaksinen. Samtidig har vi forståelse for at en del med diabetes kan bli bekymret, sier Spilling.

–  Helsedirektoratet opplyste at de har et lite nødlager med vaksiner, og at disse må prioriteres og gis til dem som er aller mest utsatt. Personer med diabetes er ikke i denne «høyrisikogruppen», og må derfor vente til ny vaksineleveranse i april, sier Spilling.

Diabetesforbundets medisinske rådgiver har forståelse for situasjonen, selv om han synes den er uheldig.

– Min mening er at personer med diabetes under vanlige omstendigheter burde vært tilbudt pneumokokk-vaksine i disse tider. De er en risikogruppe som kan ha et vanskeligere forløp under infeksjonssykdom, sier Trond Geir Jenssen, overlege og professor ved Universitetssykehuset i Oslo, Rikshopitalet.

– Men i en situasjon hvor tilgangen på vaksine er begrenset, er det nødvendig, om enn beklagelig, at myndighetene må prioritere blant pasientgrupper, sier Jenssen. 

God effekt

Pneumokokk-bakterien kan gi alvorlig lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse med høy dødelighet.

Eldre og personer med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt og har nytte av å beskytte seg gjennom vaksinasjon, viser en ny rapport fra Folkehelseinstiuttet.

Rapporten viser at effekten av vaksinering er god. Det anbefales å ta den hvert tiende år for personer fra 65-årsalderen, for personer med svekket immunforsvar og for personer med kronisk sykdom, som diabetes.

Nok influensavaksiner

Det er uklart om det vil komme nok vaksiner i den nye leveransen i april, og hvordan prioriteringen vil være, melder Folkehelseinstituttet.

Den ordinære influensavaksinen er det derimot ikke mangel på, og det er fortsatt ikke for sent å sette den.

– Vi har nok vaksiner mot influensa, bekrefter kommunikasjonssjefen i Apotek 1.

Fakta om koronaviruset

  • Per 12. mars 2020 hadde 621 personer i Norge testet positivt på koronaviruset. Antall smittede øker kraftig fra dag til dag.
  • Det finnes ennå ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset.
  • Et utbrudd startet i byen Wuhan i Kina i desember 2019. I starten ble det derfor kalt wuhanviruset.
  • Siden ble det oppdaget at viruset tilhører coronafamilien. Kjente sykdommer fra andre coronaviruser er MERS og SARS. Det formelle navnet på denne sykdommen er COVID-19, mens viruset formelt kalles SARS-CoV-2.
  • Viruset gir luftveisinfeksjon. De fleste blir mildt angrepet, men noen får lungebetennelse og noen få får akutt lungesviktsyndrom. 
  • 4718 personer er til nå døde av sykdommen (12. mars). Totalt er nærere 128 000 personer smittet i 116 land. Italia er hardest rammet etter Kina, med over 12 000 smittede.

Kilder: Folkehelseinstituttet, WHO og Johns Hopkins University

Dette er rådene du bør følge for å unngå koronasmitte

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre hvis du selv er syk. 

Host eller nys i et papirtørkle hvis det er mulig. Kast det etter bruk. Alternativt bør du hoste eller nyse i kroken av albuen i stedet for hånden.

Hold helst minst én meters avstand til personer med symptomer. 

Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann. Dette er veldig viktig for både syke og friske. Rådet gjelder spesielt når man har vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjon er et godt alternativ om du ikke får vasket deg. Husk at den virker dårligere hvis hendene er våte eller synlig skitne.

Bruk ikke munnbind hvis du ikke jobber innen helse. Feil bruk kan faktisk øke smittefaren.

Helsepersonell bør følge egne råd dersom de har vært i områder med smitte. Les om dem her.

For reise gjelder flere særskilte råd:

  • Skal du til områder med spredning, bør du være forsiktig med håndhygiene og kontakt med syke personer.
  • Også som reisende får du råd om influensavaksine dersom du tilhører en risikogruppe. Vaksinen bør du ta 14 dager før avreise.
  • Kommer du hjem fra et område med spredning, kontakt helsepersonell med en gang hvis du merker symptomer.
  • Kommer du fra Hubei-provinsen i Kina, bør du i tillegg være forsiktig med sosial kontakt med andre i 14 dager.
  • Les flere råd om reise her.

 Les mer om rådene fra FHI her