69 medisiner blir testet av forskere for å se om de kan virke mot koronaviruset. Ett av dem er det blodsukkersenkende medikamentet metformin, som brukes i behandlingen av diabetes type 2.

En nylig artikkel i Finansavisen kunne fortelle at norske Vistin Pharma steg på børsen etter at nyhetene ble kjent. Vistin Pharma er Europas største produsent av legemiddelet, og har 8 prosent av verdensmarkedet, ifølge Finansavisen.

Enkelt forklart er metformin en aktuell medisin fordi virkestoffene knytter seg til proteiner som koranaviruset trenger for å overleve og formere seg i cellene, ifølge avisa The New York Times.

Men hvor sannsynlig er det at det kan virke? Vi har fått svar fra tre av legene som samarbeider med Diabetesforbundet:

Allmennlege Kristian Furuseth er tilknyttet vår veiledningstjeneste Diabeteslinjen.

Kristian Furuseth

fastlege og spesialist i allmennmedisin, fagekspert på type 2 for Diabeteslinjen 

Det er usikkert om metformin beskytter mot Covid-19 eller om det kan brukes i behandlingen. Det finnes ikke bevis for at dette er tilfelle, men etter det jeg forstår er dette noe man ønsker å undersøke.

Dette gjelder også andre medisiner som brukes mot revmatisk sykdom og mot ebola.

Etter det jeg vet har man kommet lenger med disse andre preparatene i systematiske undersøkelser, enn det som er tilfelle for metformin.

I dag er det ikke grunn til å bruke noen av disse preparatene forebyggende. De bør også fortrinnsvis brukes som del av systematiske forsøk på pasienter som har sykdommen.

Kåre Birkeland

professor ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo, og Avdeling for transplantasjonsmedisin, Oslo universitetssykehus, leder av Diabetesforbundets fagråd

En stor gruppe internasjonale forskere blant annet fra USA, Frankrike og Storbritannia har undersøkt 26 av de 29 proteinene som kodes for av koronaviruset. Deretter har de undersøkt potensielle medikamenter som allerede er på markedet eller har vært utprøvd på mennesker for andre sykdommer, og som teoretisk sett kan tenkes å interagere med disse virusproteinene.

De identifiserte 69 ulike medikamenter mot alt fra kreft til høyt blodtrykk. Blant de 69 var også metformin som brukes i behandlingen av type 2 diabetes.

Metformin er trygt og effektivt i behandlingen av type 2 diabetes, men har i flere år også vært foreslått og utprøvd hvorvidt den også kan virke ved andre tilstander, blant annet ved kreft og for å forsinke aldringsprosesser.

Det er ikke så overraskende at et diabetesmedikament som metformin – som har effekter på flere grunnleggende biologiske prosesser – også kanskje kan ha effekter på sykdomsforløpet ved Covid-19, men foreløpig er dette svært teoretisk og så vidt jeg kan forstå kanskje ikke blant de sterkeste kandidatene til utprøving ved denne virussykdommen.

Overlege Trond Geir Jenssen er medisinsk rådgiver for Diabetesforbundet.

Trond Geir Jenssen

overlege ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, professor ved Universitetet i Oslo, medisinsk medarbeider for Diabetesforbundet 

Det finnes ingen dokumentasjon på at metformin er beskyttende mot virusinfeksjon, heller ikke Covid-19. Tvert imot fins det en artikkel som sier at metforminbrukere med diabetes type 2 kan han nedsatt beskyttelse av vaksine mot vanlig influensa og svineinfluensa. Men dette har ikke medisinske miljøet lagt noe vekt på til nå, siden det er en enkeltstående observasjon i reagensglass.

Over tid er det mange «vidundereffekter» som har blitt tillagt metformin på grunn av svake data: beskyttende mot tykktarmskreft, mot HPV-infeksjon i underlivet til kvinner, mot skrumplever og leverkreft, for å nevne noe Ingen av disse hypotesene har latt seg bekrefte slik at det er blitt behandling av det.

Men metformin er et godt blodsukkersenkende medikament, og noen går til og med ned i vekt på grunn av redusert matlyst.

Det er for tiden veldig mange oppslag om heldige og uheldige effekter av vanlige medikamenter ved koronainfeksjon. Den mest kjente gjelder en hypotese om at visse typer blodtrykksmedikamenter (ACE-hemmere og angiotensin-2 blokkere) kan øke sjansen for å få et alvorlig forløp av sykdommen. Dette er ikke dokumentert i klinikken, og verdens spesialister anbefaler i disse tider at medikamentene brukes uendret som tidligere. Dette er essensielle medikamenter ved behandling av nyresvikt og hjertesvikt. 

 

Få svar på spørsmål om korona her

 

Koronaviruset

  • Det finnes ennå ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset.
  • Et utbrudd startet i byen Wuhan i Kina i desember 2019. I starten ble det derfor kalt wuhanviruset.
  • Siden ble det oppdaget at viruset tilhører coronafamilien. Kjente sykdommer fra andre coronaviruser er MERS og SARS. Det formelle navnet på denne sykdommen er COVID-19, mens viruset formelt kalles SARS-CoV-2.
  • Viruset gir luftveisinfeksjon. De fleste blir mildt angrepet, men noen får lungebetennelse. I verste fall gir viruset akutt lungesvikt.  
  • Stadig flere smittede og døde blir registrert, du kan følge utviklingen i verden på denne nettsiden.


    Kilder: FolkehelseinstituttetWHO