Fakta om Michael Mosley

Alder: 62 år

Familie: Kona Clare og barna Kate, Alex, Jack og Daniel

Diagnose: Diabetes type 2

BakgrunnStuderte til lege i London, jobbet som bankmann i to år og også som psykiater før han begynte som vitenskapsjournalist i BBC. Blant annet har han skrevet «5:2-dietten», «HIT-metoden» og «Smart tarmhelse». Flere av hans vitenskapsdokumentarer er vist på norsk TV, for eksempel «Mat på hjernen», «Mosley og menneskene» og «Stol på legen».

Om tolv år ville Michael Mosley være død. I alle fall om han skulle følge samme mønster som de andre mannlige familiemedlemmene i slekten.

– Ingen mann i familien min har levd i mer enn 74 år, forteller han. Men Michael Mosley tenker ikke særlig mye på døden.

– Jeg er ikke bekymret for døden, den er, så vidt jeg vet, slutten på alt. Derimot er jeg bekymret for alle de mulige konsekvensene av diabetes, som for eksempel å måtte amputere en kroppsdel, bli dement, inkontinent eller impotent og miste synet, sier han med advarende stemme – selv om han har sittet på et fly hele natten på vei hjem til England fra en PR-tur i Australia. I morges har han dessuten rukket å spise en omelett og ta en rask og lang spasertur i parken med sin kone.

Nysgjerrig, engasjerende og utrettelig er noen av de ordene som beskriver den britiske legen og vitenskapsjournalisten Michael Mosley, som for sju år siden fikk diagnosen diabetes type 2 via en rutinemessig blodprøve. Da faren hans hadde lidd av hjertesvikt og demens og døde i en alder av 74 som følgesykdom av diabetes, kunne Michael Mosley se seg selv gå i farens fotspor.

– Jeg ble sjokkert og trist, og det samme gjorde min kone. Jeg hadde jo sett hva sykdommen hadde gjort med faren min. Så da legen tilbød meg medisin – som var det absolutt eneste de tilbød – tenkte jeg: Det må være en annen måte å beseire diabetes på på lang sikt.

Gikk ned ni kilo

Michael Mosley begynte å undersøke alternativer for å «kurere» sin diabetes type 2 uten legemidler, og hørte for første gang snakk om halvfaste som en måte å gå ned i vekt på og forbedre den generelle helsetilstanden. Han overtalte den britiske allmennkringkasteren BBC til å lage et TV-program der han selv skulle være prøvekanin, for å se hvilken virkning halvfasten ville ha på diabetes type 2. 

Ved å spise som vanlig fem dager i uken og faste i to, gikk han ned ni kilo i vekt og fikk normale blodsukkerverdier igjen uten medisinering.

– Hvis jeg går opp i vekt igjen, er jeg sikker på at verdiene mine ville bli like ille som før, sier han, og understreker at han ser seg selv som symptomfri, ikke helbredet.

Sitat

Hvis jeg går opp i vekt igjen, er jeg sikker på at verdiene mine ville bli like ille som før.

 Da BBC i 2012 sendte dokumentaren «Eat, fast and live longer», ble det startskuddet på 2010-tallets kostholdsrevolusjon.

Mosleys 3 beste tips for å lykkes med en diett

1. 
Forbered deg godt. Du må vite hva du gir deg i kast med. Skriv ned delmålene og målene dine, og dessuten hvordan du skal nå dem.

2.  
Drikk vann! Når du legger om til et nytt kosthold, kan du få hodepine og forstoppelse til å begynne med. Drikk mye vann, så gjør du det lettere for kroppen.

3. 
Støtt deg på andre. Få med vennene dine. Bli med i forskjellige grupper på nettet der dere kan snakke om felles gode og dårlige erfaringer. Det er vanskelig å få til en livsstilsendring alene, og det innebærer også en større risiko for å mislykkes.

5:2 ingen livsstil

Siden da har Michael Mosley blitt kåret til årets medisinske journalist i Storbritannia, skrevet flere internasjonale bestselgere og nylig utgitt boken Mosleymetoden, der han fokuserer ytterligere på dietten for rask vektreduksjon.

Men i dag holder han seg ikke lenger strengt til 5:2-dietten.

I stedet halvfaster han ca. en dag i uken, og har redusert sitt såkalte «spisevindu», ved å spise frokost senere og dagens siste måltid tidligere.

– For å være ærlig har jeg aldri sett på 5:2-dietten som en livsstil, men som noe midlertidig for å gå raskt ned i vekt.

Michael Mosley har også stor omsorg for helsen sin. Han sykler, svømmer og kjører noen økter med HIIT, det vil si høyintensiv intervalltrening, i uken. Og hvis det er mindre enn to kilometer til dit han skal, så går han.

Han prøver å holde midjemålet under 90 centimeter ved å spise mye grønnsaker og fermentert mat, spise lite poteter og pasta og helt unngå søplemat.

Men Michael Mosleys idéer om mat og ernæring har også endret seg over tid.

– Det er alltid ny forskning som utfyller det man vet, og nå er jeg mye mer interessert i og bevisst på hvordan maten påvirker humøret mitt. Jeg har også merket at jeg beveger meg mer i retning av fleksitarianeralternativet. Både av helsemessige årsaker, men også av miljømessige og etiske grunner, fordi kjøttvanene våre har en alvorlig påvirkning på klimaet.

En helserevolusjon

Michael Mosley ble født i Kolkata i India og vokste opp i en misjonærfamilie på blant annet Filippinene og i Hongkong. Som sjuåring ble han sendt til en internatskole. Legen og vitenskapsjournalisten er overbevist om at vi er her på jorden for å forandre.

– Foreldrene mine har lært meg at det er viktig å gjøre annet enn bare å tjene penger. Vi er her av en grunn, og jobben vår er å finne ut hvilken.

Å være vitebegjærlig og søke etter svar er noe av Michael Mosleys livsgjerning.

Ingenting tenner ilden i øynene hans som å snakke og suge inn ny kunnskap om hvordan livsstilsendringer kan påvirke diabetes type 2.

SPRE BUDSKAPET: – Jeg vil fortsette å spre budskapet om at du faktisk kan endre kurs i livet ditt, og at de fleste pasienter med diabetes type 2 kan slutte med alle medisiner og få blodsukkeret tilbake til normale verdier.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Tempoet i samtalen økes ytterligere når Michael Mosley snakker om alle menneskene med diabetes type 2 som har tatt kontakt og sagt at de har fått andre verdier og sluttet med alle medisiner ved å legge om kostholdet.

– Det er et paradigmeskifte og en ekte helserevolusjon som pågår, og jeg er glad for å være en del av den, sier han.

– Vil du si at du har en kostholdsmisjon?

Michael Mosley vrir litt på seg.

– Jeg vil heller si at jeg har en «hjelpe folk-misjon». Jeg vil fortsette å spre budskapet om at du faktisk kan endre kurs i livet ditt, og at de fleste pasienter med diabetes type 2 kan slutte med alle medisiner og få blodsukkeret tilbake til normale verdier.

 Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 1/2020.