Tenk deg en app som registrerer blodsukker, insulindoser, matinntak og fysisk aktivitet. Når du er i matbutikken, kan appen lese av strekkoden på matvarer og vise hvor mange karbohydrater varen inneholder. Når du trener, kan appen beregne hvordan blodsukkeret utvikler seg og hvor mye næring og insulin du vil trenge før og etter aktivitet. Det samme kan den gjøre hvis du er stressa, syk eller har sovet lite. Det er fordi appen er utstyrt med kunstig intelligens og er skreddersydd for akkurat deg og din diabetes. Den kan lære av tidligere registrerte data og beregne insulinbehov. I tillegg kan appen brukes til å kommunisere med helsepersonell, og den inneholder all nødvendig informasjon om din diabetes. 

Dette er ikke et digitalt luftslott. Teknologien fins. Men hittil har ingen for fullt utnyttet mobilapper i behandling av diabetes.

VIL HA RETNINGSLINJER: – Vi ønsker å lage retningslinjer som kan hjelpe både pasienter og helsepersonell å vurdere de ulike appene, sier professor Eirik Årsand ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.

− Potensialet er mye større enn man har klart å utvikle hittil, sier Eirik Årsand, professor ved UiT Norges arktiske universitet og Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Årsand vet i overkant godt hva han snakker om. Han fikk diabetes type 1 som 30-åring, og har siden den gang kombinert sin personlige erfaring med kronisk sykdom med sin profesjonelle interesse for alle ting digitalt. Allerede tidlig på 2000-tallet, lenge før app ble en del av dagligtalen, utviklet Årsand og hans kollegaer programmer som kommuniserte med barnas blodsukkermålere på mobiltelefoner, og som sendte blodsukkerverdier automatisk som SMS til foreldrene. Årsands forskergruppe var dermed blant de første i verden som tok i bruk trådløs mobilteknologi for å overføre blodsukkermålinger til telefonen.

Lite helhetstenkning 

I de tjue årene Årsand har arbeidet ved Nasjonalt senter for e-helseforskning og Universitetet i Tromsø, har gruppen satt i gang rundt 30 prosjekter. Målet er alltid det samme: Å finne ut hvordan man kan bruke teknologi for å lette hverdagen til de som lever med diabetes. 

Dessverre er frustrasjonen også tilbakevendende: 

Forskerne har ikke midler til å videreutvikle løsningene de lager og tester ut på brukerne, selv om de viser seg å være nyttige hjelpemidler.

− I dag fins hundrevis av apper som stort sett utfører én oppgave, men det mangler helhetstenkning.

Dessverre er det lite samarbeid på tvers av de ulike kommersielle løsningene, sukker Årsand.

Kommersielle aktører utvikler apper og løsninger som understøtter deres kommersielle interesser. Dermed får vi apper som er knyttet til ett spesifikt blodsukkermålingsapparat, en sensor eller en type aktivitetsmåler.

For noen teknologikyndige er løsningen å lage egne såkalte «closed loops», hvor sensor og pumpe kobles sammen trådløst, og det hele kan styres gjennom mobiltelefonen og smartklokka. 

− Gjør det selv-trenden har eksplodert, og brukermiljøene lager nå bedre og mer brukervennlige systemer enn kommersielle bedrifter, mener Årsand.

Men å sette opp servere og ta i bruk programvarekode for å designe egne systemer, er ikke for alle. Og selv om mange av de hjemmesnekrede løsningene fungerer godt, fins ingen offisiell kvalitetskontroll på de closed loop-systemene brukerne setter opp.

FORSKER: Førsteamanuensis Heidi Holmen ved OsloMet har forsket på om apper kan bidra til bedre diabetesbehandling.

Foto: Sonja Balci

Manglende kontroll

Mangel på kvalitetskontroll er et gjennomgangstema når det gjelder mobilapper. I dag kan hvem som helst utvikle en app. Riktignok reguleres mobile helseapper som skal brukes til diagnostiske eller terapeutiske formål av EUs direktiv for medisinsk utstyr. Produkter som oppfyller kravene i direktivet, kan få CE-merke, og de kan selges fritt i Europa. Men CE-merkingen er ikke en garanti for kvalitet. I tillegg er det slik at flere leverandører for å omgå krav om regulering, oppgir at formålet med appen er trening eller underholdning, selv om appen i realiteten brukes til helseformål. 

− CE-merking er ikke nødvendigvis et kvalitetstegn. Merkingen sier ingenting om appen faktisk har effekt, påpeker førsteamanuensis Heidi Holmen ved OsloMet. 

I sitt doktorgradsarbeid forsøkte Holmen å svare på det enkle, men allikevel så vanskelige spørsmålet: Funker appene? Kan apper bidra til bedre diabetesbehandling? Det korte svaret er: Kanskje. Og for noen.

Mer kunnskap om egen diabetes

Holmen undersøkte bruk av en mobilapp for personer med diabetes type 2. I appen kunne deltakerne registrere blodsukker, fysisk aktivitet og kosthold. Ambisjonen var at deltakerne skulle få økt forståelse for hvordan de tre områdene henger sammen, som igjen kan føre til lavere og mer stabilt blodsukker. Holmen sammenlignet personer som brukte appen med personer som kun fikk standard oppfølging og behandling hos fastlege. 

Resultatene viste ingen forskjell mellom gruppene. Langtidsblodsukkeret gikk ned hos alle pasientene, både de som fikk oppfølging hos fastlege og de som brukte mobilappen.

− Min studie gir ikke grunnlag for å si at apper er bedre enn noe annet. Men mobilapper kan være en god støtte til de som ønsker det, understreker Holmen. 

Heller ikke Eirik Årsand, professor i e-helse, mener at apper er svaret på alt. Mobilapper kan og skal ikke erstatte oppfølging fra helsevesenet. Men apper kan være viktige verktøy for egen mestring og bedre samarbeid med helsetjenestene, mener han.

− Ved å registrere data i apper, kan pasienten vise til noe konkret i møte med helsepersonell. De kan si: Sånn er min hverdag med diabetes. Jeg håper det gjør at brukerne kan både ta og få en mer aktiv rolle – hvis de ønsker det, sier professoren.

Ting å tenke på ved bruk av helseapper 

• Hvem har utviklet appen? Er det et medisinsk miljø, et forskermiljø eller enkeltpersoner? Husk at hvem som helst kan sitte hjemme og lage en app. 

• Apper hvor du skal registrere data for å få oversikt over trender og utvikling, innebærer mindre risiko enn apper som gjør beregninger på for eksempel insulindoser. Husk at apper kan inneholde utdatert informasjon eller feilinformasjon. 

• Test gjerne ut en app i samråd med helsepersonell. Bruker du karbohydratteller, dobbeltsjekk om utregningene er nøye nok. 

• Mobilapper kan være gode verktøy, men skal og kan ikke erstatte oppfølging fra helsetjenesten. 

(Kilder: Diabetesforbundet og Heidi Holmen, OsloMet - storbyuniversitetet)  

Lager retningslinjer for bruk av apper

I dag fins ingen veiledere for hvordan velge apper eller andre nettbaserte verktøy. Det vil forskere ved Nasjonalt senter for e-helseforskning gjøre noe med. 

− Vi ønsker å lage retningslinjer som kan hjelpe både pasienter og helsepersonell til å vurdere de ulike appene og nettjenestene som er tilgjengelige, forklarer prosjektleder Eirik Årsand.  

Han understreker at prosjektet ikke skal evaluere enkelt-apper.

− Utviklingen går så rivende fort at våre vurderinger og anbefalinger av en spesifikk app ofte vil være utdatert før de blir publisert, forklarer Årsand.

I stedet skal prosjektet utarbeide anbefalinger om hva brukere bør se etter og tenke på når de velger digitale verktøy. 

Prosjektet heter Diabetes Digital Guidelines og skal etter planen ferdigstilles i løpet av 2020. Les mer på ehealthresearch.no.


Kostholdsapper ga oversikt og kontroll 

Da Johannes (5) fikk diabetes type 1, ble familiens liv snudd på hodet. Mobilapper kan være nyttige verktøy i en ny og ukjent hverdag, mener mamma Charlotte Bjørnstad. 

BRUKTE APP: Charlotte Bjørnstad brukte appen Karbo&Insulin i starten, for å beregne innholdet av karbohydrater i et måltid. Det er viktig at appen er enkel å bruke, mener hun.

Foto: Geir Olsen

Det er februar 2019, og alarmbjellene ringer hos Charlotte Bjørnstad på Ridabu, like utenfor Hamar. Femåringen hennes, Johannes, er unormalt tørst og tisser mye om natten. Bjørnstad arbeider som sykepleier og vet godt hva symptomene kan bety. Hun får en urinstix fra jobb, og testen gir umiddelbart utslag på glukose. Et par timer senere er familien innlagt på sykehus. Så fort kan livet snu. 

− Siden vi oppdaget diabetesen tidlig, har vi heldigvis opplevd lite dramatikk. Men alt er nytt, og alt må læres, og det gjelder det aller kjæreste du har, påpeker Bjørnstad.

Hun fullroser oppfølgingen og opplæringen de fikk av barneavdelingen ved Elverum sykehus. Der ble de tipset om ulike hjelpemidler, blant annet mobilapper. Bjørnstad mener:

Sitat

Appene var kjempefine verktøy i oppstarten.

Hvor mye karbohydrater?

Familien måtte raskt skaffe seg ny kunnskap, blant annet å få oversikt over karbohydratinnholdet i mat. Til det brukte Bjørnstad appen Karbo&Insulin (les anmeldelse av appen på side 26). Den er utviklet av Norsk Diabetessenter (tidligere Norsk Diabetikersenter), appen gir informasjon om mengden karbohydrater i vanlige norske matvarer, og den beregner total mengde karbohydrater i et måltid. 

− Til å begynne med visste vi ikke hvor mye karbohydrater det var i en brødskive eller et eple. Jeg var livredd for at ungen skulle spise noe som helst, fordi jeg ikke hadde kontroll på karbohydratene. Etter hvert får man oversikt selv, men appen var veldig nyttig i starten, sier Bjørnstad.

Johannes’ besteforeldre og øvrige familie brukte også Karbo&Insulin. Den bidro til mye og god voksenopplæring, humrer Bjørnstad. 

Hva påvirker blodsukkeret?

Familien til Johannes har også brukt appen mySugr. Der kan man registrere blodsukkerverdier, karbohydratinntak og insulinbruk. Bjørnstad likte spesielt godt arkivfunksjonen. Den ga henne oversikt over blodsukkertrender og informasjon om hvilke matvarer som særlig påvirket blodsukkeret.

− Både Karbo&Insulin og mySugr er selvforklarende og enkle å bruke. Det må apper være, mener Bjørnstad. 

I tillegg har hun egne apper som er knyttet til glukosemåleren Johannes bruker. Det gjør at hun til enhver tid kan følge med på sønnens blodsukker. 

− I begynnelsen sjekket jeg mobilen hele tiden. Men sånn kan man jo ikke holde på, da tar det over hverdagen fullstendig. Nå stoler jeg mer på at sensoren piper eller at Johannes sier fra selv, før det er fare på ferde, forteller hun.


App motiverer til aktivitet

Turid Elise Kindt Pedersen (64) bruker Apples aktivitetsapp til å måle hvor mye hun beveger seg. – Det er tilfredsstillende å nå målene jeg har satt meg, sier hun.

HJELP TIL Å NÅ MÅLET: Aktivitetsmåleren til Turid Elise Kindt Pedersen (64) gir henne kontroll og oversikt over hvor mye hun beveger seg.

Foto: Elisabeth Grosvold

Turid Elise Kindt Pedersen bor en spasertur unna Arendal sentrum. Det er hun glad for. Å bo like ved en sørlandsperle har alltid hatt mange fordeler. Nå kan Kindt Pedersen notere enda én: Ett ærend inn til byen, med føttene som transportmiddel tur-retur, oppfyller nesten det daglige aktivitetsmålet hun har lagt inn på Apple-klokken sin. 

− Aktivitetsmåleren gir kontroll og oversikt over hvor mye jeg beveger meg. Jeg blir glad når jeg når målet, og synes det er stor stas hvis jeg er mer aktiv enn jeg «må», forteller Kindt Pedersen.

Hun fikk diagnosen diabetes type 2 for rundt sju år siden, da hun var 57. Det første året var hun superstreng på kosten og trente fem ganger i uka. I den perioden klarte hun å holde blodsukkeret i sjakk uten medisiner. Men livet forandrer seg, og et strengt kosthold og daglig trening lar seg ikke alltid gjennomføre. 

Registrerer aktivitet

Nå bruker Kindt Pedersen metformin, og har et mål om 30 minutters aktivitet hver dag. Det oppnår hun ved å spasere og gjøre yoga og trene styrke én gang i uka. Alt registreres i aktivitetsappen. 

Svigersønnen hennes tipset henne om appen som fins både på Apple Watch og iPhone. Kindt Pedersen bruker appen på klokken og er godt fornøyd. Hun setter særlig pris på at klokken spør om hun vil starte registrering dersom hun begynner å bevege seg, men har glemt å sette i gang appen. I tillegg gir klokken et signal for hver hele kilometer hun går. Kindt Pedersen sier:

Sitat

Appen motiverer meg til å være mer aktiv.

Hun mener helsepersonell gjerne kan anbefale bruk av apper til diabetespasienter. Selv har hun ikke fått informasjon om apper verken på kurs eller konsultasjoner.

− De fleste med diabetes er jo interessert i å få en enklere hverdag, men vi må få vite at appene fins. Det kommer også an på om man synes det elektroniske er gøy, understreker hun.

En app for alt 

Kindt Pedersen etterlyser det samme som forsker Eirik Årsand (se side 18): En app som ser aktivitet, kost og blodsukker i sammenheng. En slik app ville gi nyttig informasjon og kunnskap, mener hun. 

− Jeg synes fremdeles det er vanskelig å vite hva som slår ut på blodsukkeret og hvordan det vil reagere. Blodsukkeret er så mye mer komplisert enn hva man spiser. Én app hvor man kan registrere alt og se ting i sammenheng, ville være god hjelp, sier Kindt Pedersen.

Bedre helse med aktivitetsapp

Aktivitetsappen DiaCert ga brukerne en følelse av bedre helse og livskvalitet. Det viser en svensk studie utført på personer med diabetes type 2. 

181 personer deltok i studien. Noen av deltakerne bruke appen DiaCert i tolv uker, i tillegg til vanlig diabetesbehandling. Den andre gruppen fikk kun standard diabetesbehandling. 

De som brukte appen, satte seg mål om hvor mange skritt de skulle gå hver dag. Appen telte antall skritt og sendte meldinger som oppmuntret brukerne til å være fysisk aktive. 

Etter tolv uker kunne forskerne konstatere at de som brukte appen, opplevde bedre helse og livskvalitet. Effekten avtok da de sluttet å bruke appen. Det viste en oppfølging seks måneder etterpå. 

− Det tyder på at det kan være viktig for motivasjonen å ha appen som påminner og kommer med oppmuntrende meldinger, sier forsker Madeleine Wetterholm ved Karolinska institutet til dagensmedicin.se.

 

13 Apper som gir deg en bedre diabeteshverdag

TRENINGSAPPER

NIKE TRAINING CLUB

Funksjon: Styrketrening, kondisjon og yoga.

For hvem: Appen passer for alle nivåer, både nybegynnere og de som er veltrent. Her finnes både korte og lange økter. Du finner program både med og uten utstyr – her kan du trene hjemme i egen stue eller på treningssenter. 

For hva: Du får tilgang til et stort «bibliotek» med ulike treningsprogram. Sjansen er stor for å finne noe som passer akkurat deg – enten det er yoga, kondisjon eller styrke. Hvert program er tydelig markert med hvilket nivå det passer for, og hvor lang tid programmet tar. 

Fordeler: Nye og varierte treningsprogram er tilgjengelig hver uke. Filmene har gode instruksjoner og viser tydelig hvordan du skal gjøre øvelsene – her er det bare å herme og henge på. I tillegg kan du legge inn egne mål der appen nærmest fungerer som en personlig trener. Du kan motta trofeer etter hvert som appen logger antall treningsøkter – dette kan fungere som en fin motivasjon for å fortsette treningen.

Ulemper: Hvert program må lastes ned, og det tar litt tid. 

Brukervennlighet: Du får tilgang til mange treningsopplegg, og derfor har appen en del navigeringsknapper. Det tar noe tid å sette seg inn i alt innholdet, men appen oppleves brukervennlig når du har skjønt hvor de ulike funksjonene ligger.

Pris: Gratis

Tilgjengelighet: App Store og Google Play




7M WORKOUT

Funksjon: Styrketrening på syv minutter.

For hvem: Appen er perfekt for en nybegynner som sliter med tidsklemma, eller for den som ønsker et supplement til annen trening. «Alt er bedre enn ingenting» er en god motivasjon for å laste ned akkurat denne appen.

For hva: Appen har korte og effektive treningsprogram som gir styrke- og kondisjonseffekt. Du følger programmet med tydelige videoinstruksjoner og med sekundviser som indikerer lengden på øvelsene. I tillegg kan du sette sammen ditt favorittprogram og øke lengde på øktene ved å gjennomføre flere runder.

Fordeler: Du får tilgang til tolv ulike program med forskjellig treningsfokus. Øvelsene har tydelige illustrasjoner som du følger «live» mens du trener. Du kan få ytterligere instruksjoner på hver enkelt øvelse, ved å klikke deg inn på en spesifikk øvelse, dersom du ønsker å bli tryggere på teknikken. 

Ulemper: Siden dette er en gratis app, må du tåle en del reklame som popper opp i ny og ne. Ønsker du bedre resultater av treningen din, krever det at du trener mer enn sju minutter. Du har også muligheten til å sette sammen et eget program, dette kan oppleves som mindre relevant hvis du ikke har faglig kompetanse til å sette sammen riktige programmer.

Brukervennlighet: Svært enkel å navigere i.

Pris: Gratis

Tilgjengelighet: App Store og Google Play


 

RUNKEEPER

Funksjon: Kondisjonstrening.

For hvem: Appen er perfekt for den som liker å løpe.

For hva: Appen er koblet til GPS og sporer løpe- eller gåturen din med antall kilometer, fart, tid og kaloriforbruk. I tillegg kan du utfordre venner og legge inn stemningsbilder fra løpeturen. Alle løpeturene blir lagret, og du kan konkurrere mot deg selv ved å sammenligne tidligere løpe- og gåturer.

Fordeler: Appen gir fine muligheter til å sette seg mål og bli motivert av egen framgang. Du kan delta på ulike utfordringer sammen med andre brukere av appen via «My Active Challenges». Appen kan kobles opp til ulike sportsklokker.

Ulemper: For å få tilgang til målsetting i appen, kreves det å laste ned en premiumversjon. Ønsker du bare å spore hver treningsøkt på egenhånd, holder det med gratisversjonen. 

Brukervennlighet: Appen har mange funksjoner, og det tar noe tid å sette seg inn i alle mulighetene som finnes. Likevel oppleves appen som oversiktlig og enkel å navigere i.

Pris: Gratis. Premiumversjon koster 109 kroner per måned eller 439 kroner for et år.

Tilgjengelighet: App Store og Google Play

 

RUNBIT

Funksjon: Kondisjonstrening.

For hvem: Appen passer for hele familien, for par og for enkeltindivider som vil ha fokus på at trening skal være gøy.

For hva: Appen gjør gåturer og løping morsommere, ved at du kan samle stjerner og løpe ifra monstre. Appen sporer treningsøkten din via GPS. I tillegg kan du utfordre venner og lage grupper som ser hverandres aktivitet.

Fordeler: Appen gjør treningen morsommere. Denne appen hjelper deg å oppdage nye områder via GPS. Det er en app som kan engasjere hele familien og gjøre gå- eller løpeturen litt mer spennende. Du kan selv velge nivået og lengden på økten. Appen kan også kobles til andre apper. Noe av det fine med denne appen, er at den har fokus på aktivitet, og ikke på perfekte kropper.

Ulemper: Testversjonen av appen varer i bare ti minutter, før du må bestemme deg for å kjøpe full versjon. Er du opptatt av lavterskeltrening, der det er fokus på opplevelsen av å være ute i friluft, er det verdt å kjøpe full versjon av appen.

Brukervennlighet: Appen er intuitiv og enkel å bruke. Dette er en lavterskel-app, der du kan sette i gang med det samme.

Pris: Gratis testperiode i ti minutter. Full versjon koster en engangssum på 44 kroner.

Tilgjengelighet: App Store og Google Play

 

Gå 10

Funksjon: Lavterskel gå-trim som gir kondisjonseffekt.

For hvem: Appen passer best for deg som trenger mer trim og vil ha litt drahjelp. Denne appen gir deg motivasjon til den enkleste treningsformen som finnes: å gå! 

For hva: Appen registrerer antall minutter du går hver dag, hver uke og hver måned. Du får ekstrapoeng når du går i friskt tempo. 

Fordeler: Prestasjonene dine gir deg ulike trofeer som skal motivere deg til å gå i ti-minutters bolker. Du kan motta meldinger som gir deg ekstra hjelp til å nå målene dine. Appen dokumenterer godt antall skritt på «frisk gange» og «rolig gange». Budskapet oppleves relevant for alle; litt er bedre enn ingenting, og den enkleste formen for trim er å gå. 

Ulemper: Appen står litt «alene» dersom du ønsker å måle flere ting, men sammen med flere apper kan du få dekket helheten med andre levevaner også: helsenorge.no/baredu

Brukervennlighet: Svært brukervennlig. Denne krever det lite innsats å sette seg inn i, og den kan brukes med en gang.

Pris: Gratis

Tilgjengelighet: App Store og Google Play


KOSTHOLDSAPPER



Karbo & Insulin

Funksjon: Appen gir oversikt over karbohydratmengden i vanlige norske matvarer, og hjelper deg med å beregne total mengde karbohydrater i et måltid. 

For hvem: Appen er spesielt fin for deg som er ny med diabetes, eller den som ønsker et oppslagsverk på karbohydratmengde i vanlige matvarer.  

For hva: Appen er et hjelpemiddel og oppslagsverk når du skal lære deg hvor mye karbohydrater ulike matvarer eller måltider inneholder. Du finner en liste med vanlige norske matvarer, og du kan også sette sammen egne måltider basert på disse matvarene. 

Fordeler: Appen har en fin oversikt med bilder over hvor mye du må spise av en matvare for å få i deg 10 gram karbohydrater, og den egner seg godt som oppslagsverk om du for eksempel driver med karbohydratvurdering. Den gir deg også mulighet til å sette sammen egne måltider du spiser ofte, og som det er lett å finne tilbake til. Disse kan også deles med andre som har appen. 

Ulemper: Appen kan ikke kobles opp til noe utstyr, og den gir bare informasjon om karbohydrater, ikke energi eller andre næringsstoffer. Den har ingen dagbokfunksjon eller loggføring, og gir derfor ikke mulighet for å følge utvikling eller blodsukkerregulering. 

Brukervennlighet: Appen er enkelt bygget opp og veldig brukervennlig. 

Pris: 49 kroner i App Store, 39 kroner i Google Play

Tilgjengelighet: App Store og Google Play 


Carbs & cals: diet & diabetes

Funksjon: Appen gir en oversikt over det daglige inntaket av mat og drikke, samt energi og ulike næringsstoffer. 

For hvem: Appen er nyttig for alle som vil lære om næringsinnhold eller følge med på hva maten du spiser inneholder.

For hva: Appen gir deg oversikt over innholdet av næringsstoffer og energi i det du spiser. Du kan legge inn et personlig mål for inntak av de ulike næringsstoffene, men dette er valgfritt. Videre legger du inn det du spiser og drikker i løpet av dagen, og får en oversikt over hvordan du ligger an i forhold til målet ditt. Den gir deg også en oversikt over dagsinntaket, sånn at du kan følge med på inntaket over en periode.

Fordeler: Appen har gode bilder med ulike porsjonsstørrelser, slik at det blir lettere å anslå riktig mengde sammenlignet med det du faktisk har spist. Den gir deg også mulighet til å sette personlige mål og en oversikt over hvordan du ligger an i forhold til dem. Appen har også en stor bank av matretter og matvarer, som gjør det enkelt å sette sammen måltider. 

Ulemper: Appen finnes bare på engelsk, og mangler noen typiske norske matvarer. Utvalget av matvarer er likevel så stort at du finner noe som ligner. 

Brukervennlighet: Appen har et enkelt design som gjør den oversiktlig og lett å finne fram i. Den har mange funksjoner som det kan ta litt tid å sette seg inn i, men den er logisk oppbygd og har fine illustrasjoner. 

Pris: 55 kroner i App Store, 35 kroner i Google Play

Tilgjengelighet: App Store og Google Play

 


Figwee visual food diary 

Funksjon: Med denne appen kan du loggføre det du spiser og sette mål for næringsinntak. 

For hvem: Appen passer for deg som skal endre på kostholdet og ønsker å jobbe mot et mål.

For hva: Appen kan være et nyttig verktøy om du vil ha oversikt over det du spiser og drikker i løpet av en dag, og hvor mye energi og næringsstoffer dette bidrar med. 

Fordeler: Appen gir deg mulighet til å legge til akkurat den mengden du har spist eller drukket. Den har gode bilder som gjør det enklere å anslå riktig mengde. Du får også opp en fordeling over dagens næringsinntak, samt et gjennomsnitt for den siste måneden. 

Ulemper: Appen kommer bare i en engelsk utgave, og den kan derfor oppleves litt vanskelig for noen. Den har heller ikke typiske norske matvarer, så du må eventuelt finne matvarer eller retter som ligner på det du har spist. 

Brukervennlighet: Når du tar i bruk appen første gang, får du instruksjoner om de ulike mulighetene. Likevel tar det litt tid å bli kjent i appen, og den kan oppleves litt rotete. 

Pris: Gratis, med mulighet for å abonnere på tilleggstjenester, som å legge inn egne retter og loggføre aktivitet. 

Tilgjengelighet: App Store og Google Play 


mySugr 

Funksjon: Dette er en dagbok-app hvor du kan følge utviklingen av blodsukkeret. Den har også boluskalkulator som kan hjelpe deg å anslå insulindosering til måltidet. 

For hvem: Appen passer spesielt for deg som ønsker å lære og å få en oversikt over hva som er den riktige insulindosen din.

For hva: Appen gir deg oversikt over utviklingen av blodsukkeret, insulindosering, inntaket av karbohydrater og aktiv tid, over en periode opptil 90 dager. 

Fordeler: Med appen får du etter hvert en graf som viser hvordan blodsukkeret har vært den siste perioden. Appen har også en boluskalkulator som hjelper deg med å finne riktig dose insulin til måltidet ditt. Bruker du AccuChek guide eller AccuChek mobil med adapter, sendes blodsukkerverdiene automatisk til mobilen via Bluetooth.

Ulemper: Appen inneholder ikke matvarer, og krever at du selv finner ut hvor mye karbohydrater det er i måltidet. Det er dessuten bare fokus på karbohydrater og ikke de andre næringsstoffene. Du må dessuten plotte inn blodsukkerverdiene og insulindosene manuelt. 

Brukervennlighet: Det tar litt tid å bli kjent med appen, men når du har brukt den noen ganger, finner du lett fram. Den er også laget på norsk og med et innbydende design. 

Pris: Gratis, med mulighet for å abonnere på tilleggstjenester som å registrere aktiviteter og egne måltider og få PDF-rapporter. 

Tilgjengelighet: App Store og Google Play 

 
BLODSUKKERAPPER



Diabetesdagboken

Funksjon: Appen har FLERE funksjoner, og kan gi deg mange former for oversikt.

For hvem: Den som nylig har fått diabetes type 1 eller har diabetes type 2.

For hva: Appen gir oversikt over det du ønsker å overvåke eller mål du har satt deg. Du får grafer over 24 timers blodsukker, 14 dagers blodsukker og fastende blodsukker. Du kan bruke appen for å se hvordan blodsukkeret reagerer på ulik type mat eller trening, og bruke den som en motivasjon for et mål du ønsker å oppnå. 

Fordeler: Appen kan integreres med Runkeeper og legge inn data i Pebble smartklokke. Du kan gå tilbake og legge inn info, både dato og tid. Du kan velge hva du ønsker å overvåke: blodsukker, aktivitet, insulin, karbohydrater, kalorier, medisiner ... Du kan også sette deg mål for hva du ønsker å bli bedre på: f.eks. måle blodsukker oftere, gå ned i vekt. Du må også vurdere hvor sterkt du ønsker å nå dette målet; hvis motivasjonen er under 5, ber appen deg om å senke vanskelighetsgraden for målet. Du kan legge til flere mål samtidig, og ha ett hovedmål.

Ulemper: Karbohydrater er oppgitt bare per 100 g (f.eks. ikke kun en brødskive). Ikke mulig å registrere hva slags trening du har gjort (lav/høy intensitet). Det mangler også en knapp for f.eks. sykdom, menstruasjon og stress, som også påvirker blodsukkeret. 

Brukervennlighet: Enkel å bruke, stor skrift. Du kan bestemme fargene på appen selv.

Pris: Gratis

Tilgjengelighet: Google Play

 

Freestyle Libre 2-appen

Funksjon: Appen er knyttet til måling av blodsukker og gir en god oversikt over blodsukkerreguleringen din de siste dagene og ukene. Den gir en anslått HbA1c og viser en prosentvis oversikt over hvor du ligger i måleområdene. Den har også en dagbokfunksjon hvor du kan loggføre både insulin, mosjon, mat og andre faktorer som påvirker blodsukkeret. 

For hvem: For alle med FreeStyle Libre 2 sensor.

For hva: Appen gir en unik kontroll og oversikt over blodsukkerreguleringen din. Den kan også brukes som en motivasjon til å oppnå enda bedre kontroll.

Fordeler: Veldig enkel å bruke. Mobilen har du alltid med deg, så du er ikke avhengig av å ha med eget måleutstyr. Du kan derfor enkelt måle blodsukkeret når og hvor som helst. Pilene viser også hvilken vei blodsukkeret er på vei, og du unngår derfor lettere det høye og lave blodsukkeret.

Ulemper: Starter du en ny sensor med appen, vil det ikke være mulig å avlese sensoren med FreeStyle Libre-apparatet. Starter du en ny sensor med apparatet, kan du derimot fint bruke appen til å lese av videre.

Brukervennlighet: Appen er veldig enkel å bruke. Dagbok-funksjonen kan være fin å bruke dersom du ønsker en bedre oversikt over insulindosering, eventuelt hva som påvirker blodsukkeret i større eller mindre grad. Det er enkelt å loggføre både insulindosering, mat, mosjon og andre kommentarer, hvis du ønsker det. 

Pris: Gratis, men du er selvsagt avhengig av å ha en FreeStyle Libre 2 sensor for å kunne bruke den. 

Tilgjengelighet: App Store og Google Play 

En del brukere har hatt problemer med denne appen - les om det her

 
SØVNAPP



«Sleep-Diary» av Medona/Magnus Nordmo

Funksjon: Registrere søvn, finne ut hvor mye du ligger i senga, hvor mye du selv mener at du sover og hvor effektivt du sover, samt få en oversikt over trender.

For hvem: Alle.

For hva: Registrere søvn, bli bevisst egne søvnvaner.

Fordeler: Bevisstgjøring, samt at den kan brukes i forbindelse med behandling av insomni, hvis du følger behandlingsinstruksene fra et gratis selvhjelpsprogram, som du blant annet finner her: psykologiskveiledning.com/.

Ulemper: Kanskje litt mange tall å legge inn og litt krevende å bruke. 

Brukervennlighet: Kan oppleves som noe komplisert.

Pris: Gratis

Tilgjengelighet: App Store og Google Play

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 2/2020. Som medlem av Dibetesforbundet mottar du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe enkeltutgaver av bladet i nettbutikken vår