5. mai ble det igjen mulig for flere grupper å ta vaksinen mot pneumokokk-infeksjon. Bakterien pneumokokk kan blant annet forårsake lungebetennelse, og er anbefalt til eldre over 65 år og personer med risiko for komplikasjoner ved infeksjonssykdom.
– Forsyningssituasjonen for Pneumovax er nå bedre, og utleveringsrestriksjonene oppheves, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en melding.
Det ble tomt for vaksinen, som heter Pneumovax, grunnet stor pågang i starten av koronaepidemien. Årsaken var at Folkehelseinstituttet anbefalte risikogrupper å ta pneumokokk-vaksinen, i tillegg til vaksinen mot influensa.
– I vinter økte etterspørselen voldsomt og gjorde at mange som ønsket vaksinen ikke fikk tak i den. Vi beklager at enkelte ikke fikk tatt vaksinen, men nå har de en ny sjanse, sier seniorforsker Brita Askeland Winje ved avdeling for smittevern og vaksine hos FHI.
Hun forteller at det ikke har vært mulig å få tak i tilstrekkelig antall doser til å dekke alle som er anbefalt å ta vaksinen.
– Nå er det også vanskeligere å skaffe nok vaksiner fordi produsenten har problemer med leveransene. Hele Europa ønsker å øke sine innkjøp, sier Winje.
Hun beroliger om at FHI jobber kontinuerlig med å sørge for flere doser, og at det vil bli nye leveringer gjennom hele året.
Bør du ta den?
FHI har nå gått tilbake til sine generelle anbefalinger:
- Personer over 65 år bør ta vaksinen.
- Personer med immunsvikt bør ta vaksinen
- Personer med visse kroniske sykdommer bør ta vaksinen.
For noen kroniske sykdommer og tilstander er vaksinen anbefalt for alle. Det gjelder for eksempel dem som har hiv/aids eller mangler milten.
Personer med diabetes, kronisk hjertesykdom, kronisk nyresykdom og kronisk lungesykdom er på lista over sykdommer som skal ha «individuell vurdering av behov for vaksinasjon». Legen avgjør om du trenger vaksinen. Det er anbefalt å ta vaksinen hvert tiende år.
Personer med diabetes er generelt definert som en gruppe med økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom. Risikoen er ansett som moderat forhøyet, men varierer med alvorlighet av sykdommen og andre tilleggssykdommer.
Skiller ikke mellom ulike personer med diabetes
– Trenger friske, unge mennesker med velregulert diabetes å ta vaksinen?
– Det er pasientens lege som skal vurdere behovet for vaksinasjon. Vurderingen vil være avhengig av flere faktorer, inkludert alder og antall og alvorlighet av andre sykdommer. Men ellers gjør vi vi ikke noen skiller innen gruppen med diabetes i våre vaksinasjonsanbefalinger. Vi skiller heller ikke på type 1 eller type 2, sier Winje.
Hun medgir at det er store ulikheter innen diabetes-gruppen.
– Det er klart det er stor variasjon blant dem med diabetes. Mange kan ha en eller flere underliggende sykdommer. Vi vet også at høy alder øker risikoen for alvorlig infeksjonssykdom, sier hun.
Ingen er frarådet å ta vaksinen, sier Winje.
– Det er en god vaksine, og en trygg vaksine som beskytter, sier hun.