Historien er velkjent: 11. januar 1922 kunne Frederick Banting endelig teste ut insulin på et menneske. 14 år gamle Leonard Thompson fikk den første injeksjonen. Men ekstraktet var så urent at Thompson fikk en alvorlig allergisk reaksjon. 12 dager senere forsøkte Banting og hans kolleger på nytt, denne gangen med et renere ekstrakt som var jobbet fram av James Collip. Denne gangen var injeksjonen vellykket, og en medisinsk sensasjon var et faktum.  

I dag, hundre år etter, lever mennesker verden over, takket være Bantings oppdagelse. I Diabetes utgave 5 2021 hyllet vi Banting med en collage av mennesker med insulinavhengig diabetes.  

Her møter du elleve av dem – og deres hyllest av insulinet:

 

Ida Maria Rørheim

«Jeg har brukt insulin siden 1997 og jubler høyt for oppfinnelsen som er hele 100 år! Hurraaa!»

 


 

Camilla Stephensen Sørensen

«Jeg har hatt diabetes type 1 i snart 30 år og er evig takknemlig for at insulinet ble oppfunnet!» 

 


 

Gørild Marhaug 

«Jeg lever fordi jeg får kostbart insulin av velferdsstaten. Takk!» 

 


 

Hulda Vetnes 

«Jeg har nå hatt diabetes type 1 i 44 år. Sønnen min har hatt dia1 i 15 år. Det ble konstatert hos oss begge da vi var 13 år og 11 måneder, samme tidspunkt i livet. Evig takknemlig for insulinet! Selv om vi synes det å leve med sykdommen er tøft og mye jobb, så hadde vi jo ikke vært her i dag, hadde det ikke vært for insulinet.»  

 


 

«En helt fersk diagutt på 18 måneder som har oppdaget at livet kan gå som normalt selv med diabetes. Ved god hjelp av Omnipod Dash og Dexcom G6.» 

Mamma Ellen Vik 

 


 

Desiree Fossum Hallerud 

«På armen min ser dere en veldig spesiell tatovering for meg som jeg tok for ett år siden, det er en diabetestatovering. Den betyr «I’m greater than my highs and lows».  

 


 

«Her er Fillip, og han fikk diagnosen diabetes 1 den 09/02-17, kun 16 måneder gammel.  Han er tøffere enn tøffest, og en nydelig sjarmør, vakre sønnen vår. Nå er han blitt seks år, og begynt i første klasse. Han bruker Omnipod og G6, og det er ok, men skulle gjerne testet ut Medtronic 780G en gang.»  

– Mamma Renate Myrvoll 

 


 

«Matheo fikk diabetes for tre år siden. I dag er han ti år og i live, og har mulighet for å sitte og game. Hadde det ikke vært for insulin hadde ikke han vært her i dag.»  

– Mamma Snefrid Sandmo 

 


 

«Her er Mikkel Johansen, 12 år, fra Sarpsborg. Har hatt diabetes type 1 i snart tre år.  Bruker Omnipod Dash og Dexcom og vi er så takknemlige for de hjelpemidlene som letter hverdagen med diabetes.» 

– Mamma Siw Sedolfsen

 


 

Kathrine Skeie  

«Jeg har diabetes type 1 og er mamma til fire. Hadde ikke insulinet blitt oppdaget i 1921, hadde ingen av oss levd i dag.»  

 


 

Nora Gundersen Kvernmo  

«Jeg heter Nora, er 19 år og har hatt dia1 siden februar 2020 og lever (!!!) takket være insulin

 

Diabetes 100 år

  • I 2021 var det 100 år siden Frederick Banting og hans forskerkolleger oppdaget insulinet.
  • Året etter, 11. januar 1922, ble insulin brukt for første gang for å behandle et menneske med diabetes.
  • Vi markerte jubileet med en spesialutgave i oktober 2021, der forsiden viste mange bilder av mennesker med insulinkrevende diabetes, satt sammen til ett bilde av Frederick Banting. Du kan lese bladet digitalt her dersom du er medlem av Diabetesforbundet.
  • Les mer om insulin 100 år på diabetes.no/100