Da Leif Bjørn Monsen i vår fikk forespørsel om å være med på et nytt behandlingsopplegg, slo han til med det samme. Selv om han er svært fornøyd med fastlegen sin, så han en mulighet til å få en oppfølging for diabetes type 2-plager som ikke gis andre steder.

– Jeg har bare lovord om behandlingen i Hardanger. Det var fantastisk å være omgitt av så flinke fagfolk som tok seg god tid til hver enkelt. De så hele mennesket og hele bredden i det som påvirker helsen vår, fra medisin til kosthold og fysisk aktivitet, sier han.

Monsen fremhever den store betydningen av små ting under behandlingen. Som å få tilpassede øvelser, enten man er ganske sprek eller sitter i rullestol. Eller å få svar på alle mulige spørsmål med det samme.

– Det gjorde også inntrykk å ha en blodsukkermåler på armen og få se hvordan blodsukkeret skjøt i været da de foret oss med seigmenn. Og hvordan det sank hurtig igjen under fysisk aktivitet. Det første visste vi nok fra før, men det siste tror jeg var en aha-opplevelse for en del av oss, sier han.

Firedagers-opplegg

Det nyetablerte tilbudet Monsen deltok på, er et firedagers opplegg på tettstedet Øystese i Hardanger. Pasientene er personer som har helseplager knyttet til diabetes type 2, og som vil ta grep for å få en bedre hverdag.

– Målet er å ta tilbake styringen over eget liv og egen helse. Vi fokuserer ikke på symptomer eller begrensninger, men på hvilke valg man kan ta for å få et best mulig liv med diabetes type 2, sier Anne Haugstvedt, leder og koordinator for tilbudet og professor i sykepleie ved Høgskulen på Vestlandet.

For mange med diabetes type 2 begrenser oppfølgingen i helsevesenet seg til det årlige besøket hos fastlegen, med de obligatoriske oppfordringene om å «spise sunt og trene godt».

Mange ønsker seg mer konkrete råd om hvordan de kan ta en helsemessig u-sving i livet. Det nye behandlingstilbudet i Hardanger er et svar på akkurat det. Behandlingen er konsentrert, endringsfokusert og tilpasset den enkeltes behov og muligheter.

VAKRE OMGIVELSER: Harmonisk interiør er viktig, sier koordinator for tilbudet Anne Haugstvedt. Lokalene til Helse i Hardanger er lunt innredet, med kunst på veggene, malt av kunstneren Lina Valland Lyngset.

Bygger på anerkjent modell

Utgangspunktet for behandlingen er «Bergen 4 Day Treatment», en banebrytende og svært effektiv metode mot angst og tvangslidelser utviklet av de kliniske psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen.

I samarbeid med Helse Bergen har Helse i Hardanger laget lignende konsentrerte behandlingsopplegg for flere kroniske lidelser. Blant annet altså for diabetes type 2.

Henvisning skjer via fastlege, og under behandlingen bor deltakerne på et hotell samlokalisert med Helse i Hardanger. Her blir de del av et tett, tverrfaglig samspill som inkluderer både lege, diabetessykepleier, psykolog, farmasøyt, fysioterapeut og klinisk ernæringspsykolog.

Hver dag starter med gruppesamtaler ledet av psykolog og diabetessykepleier.

– Der fastlegen oftest har fokus på medisinske aspekter, er vi mer opptatt av å dyrke endring i hva man gjør i det daglige. Vi gir deltakerne gode verktøy, både praktiske og mentale, slik at de kan ta ansvar for eget liv og egen helse, sier psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland.

VED STRANDA: Helse i Hardanger ligger rett ved stranden i Øystese. Her er behandlingstemaet representert ved (f.v.) professor i sykepleie Anne Haugstvedt, diabetessykepleier Eirin Måkestad, lege Eirik Søfteland, diabetessykepleier Trine Langeland Skogheim og psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland.

Realistiske mål

Deltakerne trener sammen hver dag, med øvelser tilpasset den enkeltes fysiske nivå og muligheter. En farmasøyt underviser om riktig bruk av medisin og hvordan du får best nytte av den. Diabetessykepleiere underviser blant annet om blodsukkerregulering, og om hvordan du forebygger komplikasjoner relatert til diabetes type 2.

Ernæringsfysiologen gir tips om et fleksibelt kosthold. Målet er ikke å skape asketer som aldri spiser sjokolade, men å vise hvordan du kan spise mer mat som hjelper insulinet til å virke best mulig. Deltakerne omsetter selv teori i praksis på et undervisningskjøkken.

To til fire uker før oppholdet i Øystese har lege og diabetessykepleier kartleggingssamtaler med deltakerne. Hver enkelt setter opp konkrete, målbare, tidsbestemte og realistiske mål de skal nå. Målene er knyttet til funksjoner i hverdagen som er viktige for hver enkelt. For eksempel om å bli i god nok form til å kunne hente barnebarna i barnehagen, eller komme seg opp på en fjelltopp i nærheten av der man bor.

Overlege Eirik Søfteland, som er spesialist på hormonsykdommer og medisinsk ansvarlig for tilbudet, har stor tro på opplegget.

– Dette er et unikt, tverrfaglig behandlingstilbud som vi ikke har sett før i Norge. I motsetning til det årlige besøket hos fastlegen, legger Helse i Hardanger til rette for en varig snuoperasjon i den enkeltes liv. Blodsukker, insulin og helseplager tar mindre plass, slik at de får benytte handlingsrommet sitt best mulig, sier han.

TRIM MED KUNST: Selv treningsrommet er utsmykket med veggmalerier av Lina Valland Lyngset.

Følges opp elektronisk

Etter endt behandling følges deltakerne opp elektronisk via en egen app utviklet for Helse i Hardanger.

– Vi ser at de aller fleste jobber strukturert for å nå målene sine. Mange fører dagbok i appen, og de beskriver en bedre hverdag der de har bedre kontroll over livet sitt, sier diabetessykepleier Trine Langeland Skogheim.

Søfteland forteller at den positive følelsen som ble rapportert av mange av de første deltakerne fra våren 2021, også gjenspeiles i «harde fakta».

– Tre måneder etter behandling ser vi betydelige positive og klinisk viktige endringer. Blant annet er det mindre diabetesrelatert bekymring, økt selvopplevd evne til å håndtere sykdom og helse og forbedret langtidsblodsukker, HbA1c. Pilene peker helt klart i riktig retning, sier han.

Baker brød selv

Leif Bjørn Monsen er ikke i tvil om at oppholdet i Hardanger har gitt ham en betydelig helsegevinst.

– Jeg føler meg i bedre form, jeg er sterkere, og jeg tror jeg har tatt av rundt ti kilo det siste året, sier han.

Justeringer av kostholdet har også gitt positiv effekt på blodsukkerstabiliteten. Nå baker han brød selv, gjerne grovbrød med byggmel eller fullkornhvete, og han spiser mindre industrielt bearbeidet mat enn før.

En annen svært viktig følge av oppholdet i Hardanger er at han har fått en ny type langtidsvirkende insulin. Legemiddelsamtaler med lege og farmasøyt viste at effekten av den medisinen han brukte før, ikke var optimal. Med ny medisin har han et vesentlig mer stabilt blodsukker enn før.

Monsen kommuniserer jevnlig med Helse i Hardanger via en app. Han innrømmer at han ikke er den flittigste til å føre aktivitetsdagbok, men han fyller i alle fall ut de digitale skjemaene som dukker opp med ujevne mellomrom. Behandlingstilbudet i Hardanger er nemlig også del av et godkjent forskningsprosjekt som skal kartlegge effekten av opplegget.

TRIM I STUA: Tre-fire ganger i uka gjør Monsen øvelser hjemme i stua. – Jeg tar det med samme jeg står opp, så er det gjort, sier han.

Mer bevisst aktivitet

Aktiv har den bergensbosatte vossingen alltid vært, men det som har endret seg litt etter oppholdet i Øystese, er at han er blitt mer bevisst på små detaljer som gjør at vanlige aktiviteter gir større helsegevinst.

– Jeg har alltid gått mye, men nå ble det et mål for meg å legge inn noen økter med høyere tempo for å få opp pulsen. Jeg forsøker også å jogge litt, men det er ikke alltid helt enkelt for en som helst må bruke staver, forteller han.

Et annet delmål Monsen har satt seg og følger opp flittig, er trening av kjernemuskulaturen. Nå ligger han på gulvet og sparker i øst og vest tre–fire ganger i uka.

– Jeg tar det med samme jeg står opp, så er det gjort, sier han.

Likte du denne artikkelen? Les mer!

Dette er et utdrag fra en artikkel som sto på trykk i Diabetes 6/2021. Les bladet digitalt her (for medlemmer) eller meld deg inn i Diabetesforbundet. Som medlem får du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår