Det årlige Forskningstorget arrangeres på Universitetsplassen i Oslo, som ledd i de pågående Forskningsdagene. En veldig god arena for enkel og viktig informasjon, mener Diabetesforbundet.

– 4,4. Hva hadde du?

– 4,8. Det er bra det og!

– Nå er det min tur!

Mens regnet øser ned utenfor teltduken, står skolelever i tett og ivrig målekø, først én gang, så en gang til. I mellomtiden har de de drukket et glass appelsinjuice og ventet litt.

– 5,8. Det er bra. Det er innafor, kan Akfa Siddiqui fra Diabeteslinjen Face2Face berolige, mens neste elev cirka midt i barneskolealder tas til side.

– 10,4 er helt i grenseland høyt. Kan du finne læreren din?

Ingen alarm denne gangen; det viser seg å være mer enn appelsinjuice inne i bildet.

Lærdom

Men lærdommen er der: Juice inneholder sukker, som tas opp i blodet, som får hjelp av insulin til å komme videre inn i cellene i kroppen som energi. Insulinet er nøkkelen som åpner cellene, og det produseres i bukspyttkjertelen. Uten insulinet blir sukkeret værende i blodet.

En liten brosjyre, noen kjappe spørsmål på et kort, noen forklarende plansjer på teltveggene og utdeling av Diabetesforbundets jubileumsbok til lærere. Fullt kjør med måling, utdeling og prating i timevis.

Skoledag og voksendag

Fredagen er i første rekke skoledagen på Forskningstorget, og Diabetesforbundets aktiviteter på standen henvender seg deretter. Lørdagen stiger snittalderen på de besøkende betraktelig, og da tas kanskje også en mytequiz og et diabetesrisikoskjema i bruk.

– Det er fjerde året jeg er her med elever. Her ses forskningen på en annen måte, og det er bra, slår en lærer fra en videregående skole i Bærum fast, mens han forsøker å svare riktig på spørsmålene på kortet han har fått i hånda.

– Er insulin en nøkkel eller en dør? Det har jeg aldri tenkt på …