Tilgang til kontinuerlig vevsglukosemåling (CGM) ved diabetes type 2

Kontinuerlig vevsglukosemåling (CGM) er en liten sensor som måler glukoseverdien med ulike tidsintervall og sender verdien over til en mottaker. Verdiene kan leses av på insulinpumpen eller mobilen. CGM er et alternativ til å måle blodsukker ved å stikke seg i fingeren og lese av i et blodsukkerapparat.
Personer med diabetes type 2 følges opp av fastlegen. Mange med diabetes type 2 regulerer sin diabetes ved å legge om til et sunnere kosthold, gå ned i vekt og bli mer aktive i hverdagen. Det fleste har også behov for blodsukkersenkende medikamenter etter hvert.

Et mindretall av dem med diabetes type 2 har en vanskelig regulert diabetes og høyere risiko for komplikasjoner. De har også behov for hyppige målinger av blodsukkeret og insulinbehandling. I slike tilfeller bør brukeren henvises til spesialisthelsetjenesten og vurderes for CGM. På grunn av fastlegenes varierende vurdering av behovet, og begrenset kapasitet i spesialisthelsetjenesten får ikke alle dette tilbudet.

Diabetesforbundet mener at helsetilbudet til personer med diabetes type 2 bør styrkes og bli mer likeverdig. I dag er tilgangen til CGM for personer diabetes type 2 i for stor grad avhengig av lokal kapasitet og praksis i helsetjenesten der brukeren bor.

Nasjonal faglig retningslinje for diabetes legger føringer for behandling av diabetes i Norge. Diabetesforbundet mener at retningslinjen bør oppdateres slik at det kommer tydeligere frem hvilke brukere som bør henvises til spesialisthelsetjenesten og vurderes for CGM. Oppdatering av Nasjonal faglig retningslinje er også nødvendig for å sikre lik praksis og likt behandlingstilbud i hele landet.

Diabetesforbundet mener at følgende brukere med diabetes type 2 bør få CGM:

  • Pasienter som bruker insulin i mangeinjeksjonsbehandling
  • Pasienter som bruker 1-2 doser langtidsvirkende insulin og er plaget med tilbakevendende hypoglykemier hvor problemet ikke lar seg løse ved å justere behandlingen.

Diabetesforbundet mener at kortvarig bruk av CGM (for eksempel 2-4 uker) kan være hensiktsmessig for noen brukere med diabetes type 2. Det kan i følgende situasjoner:

  • Ved opplæring og/eller behov for økt motivasjon til sunne levevaner. Brukere kan ha god nytte av å se hvordan glukosenivået påvirkes av dagliglivets aktiviteter, først og fremst av kost og fysisk aktivitet.
  • Ved utredning av utilfredsstillende blodsukkerregulering. CGM kan vise når på døgnet, og i hvilke situasjoner blodsukkeret er særlig høyt eller lavt.

Diabetesforbundets standpunkt om CGM til personer med diabetes type 2 er utarbeidet etter rådføring med AU i medisinsk fagråd.