Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Hverdager 9 - 15
Hverdager 9 - 15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10 - 14
Man-tor kl 10 - 14
Svartid 1 - 5 dager

Kan jeg se ut fra karbohydratinnholdet i maten om jeg bør spise det eller ikke?

Besvart: 01.10.2020 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei,
har nettopp fått påvist diabetes type 2 og har noen spørsmål i forhold til ferdigmat og karbohydrater. Det jeg lurer på er om man lett kan luke ut ferdigmat ut ifra karbohydrater/sukkerinnhold. Jeg er klar over at det skal være mest mulig grovt, og ikke over 10 gram sukker per 100 gram. Det jeg lurer på er om man kan se ut ifra karbohydratinnhold om man bør spise det eller ikke? Vet at dette kan være forskjellig fra person til person og at blodsukker bør måles før og etter måltidet. Men hadde vært greit og visst hva som tilsier at det er mye karbohydrater og ikke. For eksempel er alt under 50 gram karbohydrater pr 100g lite? hva er "for mye" osv.

Svar:

Hei!

Veldig bra spørsmål! Dessverre er det ikke en "grense" for karbohydrater som man kan sette for å bedømme om en matvare er bra å spise eller ikke.

Eksempel:
Havregryn (som er positivt å spise grunnet grove karbohydrater, fiber, sunt fett og flere næringsstoffer) inneholder per 100 g matvare: 60 g karbohydrater (hvorav sukkerarter 1,2 g) og 9 g fiber.

Corn flakes inneholder per 100 g matvare: 84 g karbohydrater (hvorav 8 g sukkerarter) og 1 g fiber.

Corn flakes søt type inneholder per 100 g matvare: 87 g karbohydrater (hvorav 28 g sukkerarter) og 2 g fiber.

Alle disse 3 produktene har et "høyt" innhold av karbohydrater og inneholder ca. like mange kalorier/100 g. De er likevel 3 svært forskjellige produkter med tanke på effekt på blodsukkeret.
I tillegg til mengde karbohydrater er det viktig å se på innhold av sukkerarter (som er summen av det naturlige sukkeret i produktet og det sukkeret som er tilsatt av produsentene) og fiber.
Jo høyere andel av karbohydratene som er i form av sukkerarter, jo mer "fine" karbohydrater inneholder produktet, og jo raskere blodsukkerstigning vil du få. I eksempelet over ser du at i havregryn kommer 2% av karbohydratene fra sukkerarter (1,2 g/60 g) mens i søt corn flakes (type Frosties) er 32% av karbohydratene sukkerarter (28 g/87 g).

Du kan altså gjerne bruke produkter som inneholder "mye" karbohydrater, så lenge de har så lavt innhold av sukkerarter som mulig. I tillegg se på fiberinnholdet: jo høyere fiberinnhold jo bedre.

Håper dette var til hjelp!

Besvart av:

Diabetesforbundet